Обратно към категорията

Елхово отбелязва 139 години от Освобождението си

   

Елхово отбелязва 139 години  освобождението сиДнес Елхово отбелязва 139 години от освобождението си от турско робство. Днес пред паметника на освободителите бяха поднесени венци и цветя от представители на Общината, Общинския съвет и граждани.

Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей, близо две десетилетия преди тогавашната столица Търново.

Борбата против поробителите за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С любов и признателност населението споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.
Когато през лятото на 1877г. войските на генерал Гурко достигнали до Стара Загора, районът бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски. Тогава хората се отеглили в близката кория, на около 1 км от града, където пазели с пушки отстъпващите турци да не ограбят и опожарят града. На ново разорение бил подложен Елховския край в началото на 1878година, след навлизането на руската армия в Тракия, когато намиращата се в Елхово 40 хилядна армия на Мехмед паша, панически побягнала на юг.

След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на река Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила и град Елхово.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!