Обратно към категорията

Пресякоха търговия с културни ценности в Сливен

   

Пресякоха търговия с културни ценности в СливенОрганизатор на канал за износ на културно–исторически ценности задържаха полицаите в Сливен. 44–годишният Господин Атанасов е бил задържан в момент на получаване на поредната пратка от древни монети на площад „Васил Левски“ в центъра на града, съобщи комисар Чавдар Божурски, директор на ОДМВР – Сливен. По–късно при обиск у него са открити още 600 монети, автомат Калашников с боеприпаси, около 8 500 лв., други ценни предмети – антични съдове, украшения и части от оръжие и наркотици. Според наблюдаващия прокурор Руси Русев от цялата страна в Сливен са се събирали културно–историческите ценности с цел последващият им износ и продажба в чужбина. Операцията е започнала в сряда, като резултат от четиримесечна разработка на сливенските криминалисти. За 24 часа са били направени 15 претърсвания в Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Велики Преслав, Симитли и други градове. Като резултат са иззети 2 500 монети и други антики.

Атанасов е единственият арестуван и според прокуратурата основен организатор на канала. Той е с постоянна мярка „задържане под стража“. До момента са му повдигнати три обвинения – за държане на културни ценности, за разпространение на наркотици и притежание на оръжие без разрешение. Атанасов е с криминално досие и условна присъда за нанасяне на средна телесна повреда, има глоби за шофиране пиян и документна измама.

Според комисар Божурски, в началото на 90-те, Господин Атанасов е гравитирал около сливенските силови групировки. Предстои да бъдат направени експертизи, които да изяснят стойността на иззетите ценности. Продължава и работата по изясняване произхода на антиките и страните, за които те са били изнасяни.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!