radio 999

П.Додов: "Защо гласувах за повишаване на такса "Смет" и защо, ако се преразгледа, ще гласувам ПРОТИВ"


17/02/17 11:50:11коментари:4П.Додов: + аудио
Продължава анкетата на радио 999 с общинските съветници от ОбС Ямбол по поставените от гражданите въпроси относно увеличението  на такса смет. От поредното интервю научаваме част от процедурните и други ходове, направени преди сесията, за да бъде сигурно, че увеличението ще бъде прието. Създадено е било внушението, че ЗА увеличението на такса-смет вече е осигурено (?!?!) нужното мнозинство. А от друга страна – със съответните ходове (сключен договор със задна дата) се е оформила ситуация на належаща необходимост да се събират повече пари в хазната по това перо. Това са ходове, насочени срещу общинските съветници, които иначе по съвест биха гласували ПРОТИВ увеличението. Виждайки обаче как е подреден целия цирк, те да решат да гласуват „партийно“, т.е. в угода на партията, чрез чиято избирателна листа са влезли в съвета.
Така коментира Павел Додов, общински съветник от РБ и един от малцината бизнесмени в състава на местния ни парламент. В анкетното интервю на 999 той признава:
"Гласувах партийно "ЗА" повишение на такса смет в Ямбол." И дава конкретно обяснение как се е стигнало до това. Днес обаче той е категоричен: "Ако сега съдът върне за преразглеждане решението за повишение на такса смет в Ямбол, аз ще гласувам "Против"".

Чуйте и прочетете мотивите на ямболския бизнесмен за всичко това.
Убедени сме, че в Общински съвет Ямбол има още немалко хора, които също са гласували според партийната повеля или по нечие друго настояване, а същевременно като граждани са категорично против.

- Г-н Додов, вие сте един от общинските съветници, гласували „за“ повишаване размера на такса смет за ямболлии.  Вашите мотиви да го направите?

 

П.Додов: Гласувах „За“ на 29-ти декември (2016 г.), когато беше проведена сесията. Преди това (23.12. 2016 г.) на комисия гласувах „въздържал се“. Нека представя кратка хронология. На 23-ти декември беше свикана Постоянната комисия по „Бюджет и финанси“, бяха ни представени материалите по въпросната точка за такса битови отпадъци и за завишението й.
Предвид, че не бяхме запознати с материалите, а и това, че бяха малко присъстващите членове на комисията, реших, че има възможност да го отложим като гледане, за да се запознаем със самите материали поне донякъде. Това е една много обемиста материя, с която твърде вероятно болшинството от членовете на комисията не са запознати.
По мое предложение в комисията беше отложено разглеждането на въпросната точка за първия работен ден след Коледа. На 26-ти декември, 2016 г., отново беше събрана комисията за разглеждане на завишението на такса битови отпадъци, при което гласувахме „въздържал се“, защото не бяхме убедени в мотивите, представени за такова увеличение.
Няма да крия, че и като частно лице, жител на Ямбол, а и като представител на бизнеса, аз съм изключително силно ощетен от вдигането на тази такса. А и принципът на гражданите в Ямбол е: да, нека бъдат вдигнати, ако това е необходимо, но нека бъде мотивирано решението.
В този случай обаче се оказа, че завишението е с драстичен процент, при което се разразиха дебати на самата сесия. Мариета Сивкова подчерта, че това е противозаконно, тъй като гражданството не е осведомено. Предложението за гледането на точката бе в удобно за вносителите време - предновогодишно.
20 срещу 16 бяха гласовете „против“, доколкото си спомням. Появиха се политически дебати и нещата се изкривиха към предизборна кампания и моят съпартиец Димитър Стоянов предложи, дебатите да бъдат прекратени, защото беше очевадно...
Всичко приключи. Бяха осигурени 22 гласа в полза на внесеното предложение за вдигането на данъците.  Нямаше никакво значение дали ще гласувам „за“ или „против“.
 

- Т.е. Вие гласувахте партийно, а не по съвест?

 

П.Додов: В крайна сметка гласувах партийно, а не по съвест. Ако трябваше да гласувам по съвест, трябваше да е „против“. Сега, ако трябва отново да гласувам, бих гласувал „против“.
Колкото и да съм съпричастен в партиен аспект, никой не би компенсирал както моя интерес, така и този на избиралите.

 

- Да считаме ли, че, ако сега гласувате, ще е съгласно интересите на хората?

 

П.Додов: Аз винаги съм гласувал в интерес на хората, но очевадно в публичното пространство се възприемат само участията в сесиите, а не в комисиите. Истинските дебати, за които считам, че съм бил полезен по време на изтеклите 16 сесии, са били предимно в комисиите.

 

- Как сте работили за интересите на хората в тези комисии като общински съветник?

 

П.Додов: Много предложения, които са давани в тези комисии съм се опивал да ги стопирам през призмата на икономиката, на социалния живот в града и в полза на гражданите.
Като представител на бизнеса в Ямбол аз имам интерес хората да остават и да живеят в този град, да им харесва и да имат добри доходи, защото бизнесът по този начин би вървял.  За разлика от  много хора от Общинския съвет, за които това не е от особено голямо значение.

- Вие като общински съветник какво можете да направите, за да да бъде върната такса смет и наново да бъде гласувано това решение?

 

П.Додов: Многократно водихме разговори в посока такса битови отпадъци, след като това ни беше представено като искане, по време на сесията стана ясно, че вече има сключен договор с фирмата със задна дата – 8, 10 месеца преди това, и е била договорена вече по-висока цена за извършване на тази услуга. Това бе и мотивът, при който беше наложително да се вдигне такса битови отпадъци.

 

- Сега може ли нещо да се направи?

 

П.Додов: Вече е оспорвано това решение в съда, не мога да кажа точно кой е подал жалбата.


- Можем ли да считаме, че ако ви е възможно да направите каквото и да било за връщането на това решение и за прегласуването му, вие ще го сторите?

 

П.Додов: Естествено! Живеем в града, инвестираме в него, държим на него и го обичаме.

 

 

----------------------------------------------------------
999. След този разговор остават въпросите:
ЗАЩО? КАК? и ЗА КОЛКО? е бил сключен договорът със задна дата със Сметоизвозващата фирма?

Уведомени ли са общинските съветници за това!

А отчетени ли са ФИНАСОВИТЕ възможности на ЯМБОЛСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ за такова договаряне?

Обръщаме се с молба към всеки гражданин, който има мнение по тези въпроси, да коментира или да ни го изпрати на редакционния е-мейл на 999 – office@radio999bg.com.
Ще публикуваме всеки един от тях.
 Коментари


Васко | 19/02/17 14:17:26


Трябва да си кьорав или тъп, та да влезеш в улица със знак "без изход" - и стигайки до края й, да тръгваш да се жалваш ! (по повод мнозинството в ямболски общински съвет - дали някой може да събере 2 и 2)


Колю | 19/02/17 14:12:06


Само мрънкаме и роптаем ... Ако имаше Протест преди гласуването, то вероятно и всеки щеше да се замисли и гласува както мисли ! То сега: Подир дъжд качулка ...


Златомир | 17/02/17 07:26:07


Политици в България няма.Има импровизатори занимаващи се с политика с цел лично облагодетелствуване от всякакво естество.Такива "избранници"като теб нямащи изразено собствено становище,гласуват оглеждайки се наоколо какво правят другите търтей!!!


бай Иван | 16/02/17 15:12:52


Питам аз, ти мозък имаш ли бе,Додов!Гласувал партийно?Ами нали твоята Партия е демократична.Що не си изкажеш мнението?Щото си мишок.Хрантутници на гърба на народаСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Жълт код за валежи за областите Сливен и Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ