radio 999

П.Додов: "Защо гласувах за повишаване на такса "Смет" и защо, ако се преразгледа, ще гласувам ПРОТИВ"


17/02/17 11:50:11коментари:4П.Додов: + аудио
Продължава анкетата на радио 999 с общинските съветници от ОбС Ямбол по поставените от гражданите въпроси относно увеличението  на такса смет. От поредното интервю научаваме част от процедурните и други ходове, направени преди сесията, за да бъде сигурно, че увеличението ще бъде прието. Създадено е било внушението, че ЗА увеличението на такса-смет вече е осигурено (?!?!) нужното мнозинство. А от друга страна – със съответните ходове (сключен договор със задна дата) се е оформила ситуация на належаща необходимост да се събират повече пари в хазната по това перо. Това са ходове, насочени срещу общинските съветници, които иначе по съвест биха гласували ПРОТИВ увеличението. Виждайки обаче как е подреден целия цирк, те да решат да гласуват „партийно“, т.е. в угода на партията, чрез чиято избирателна листа са влезли в съвета.
Така коментира Павел Додов, общински съветник от РБ и един от малцината бизнесмени в състава на местния ни парламент. В анкетното интервю на 999 той признава:
"Гласувах партийно "ЗА" повишение на такса смет в Ямбол." И дава конкретно обяснение как се е стигнало до това. Днес обаче той е категоричен: "Ако сега съдът върне за преразглеждане решението за повишение на такса смет в Ямбол, аз ще гласувам "Против"".

Чуйте и прочетете мотивите на ямболския бизнесмен за всичко това.
Убедени сме, че в Общински съвет Ямбол има още немалко хора, които също са гласували според партийната повеля или по нечие друго настояване, а същевременно като граждани са категорично против.

- Г-н Додов, вие сте един от общинските съветници, гласували „за“ повишаване размера на такса смет за ямболлии.  Вашите мотиви да го направите?

 

П.Додов: Гласувах „За“ на 29-ти декември (2016 г.), когато беше проведена сесията. Преди това (23.12. 2016 г.) на комисия гласувах „въздържал се“. Нека представя кратка хронология. На 23-ти декември беше свикана Постоянната комисия по „Бюджет и финанси“, бяха ни представени материалите по въпросната точка за такса битови отпадъци и за завишението й.
Предвид, че не бяхме запознати с материалите, а и това, че бяха малко присъстващите членове на комисията, реших, че има възможност да го отложим като гледане, за да се запознаем със самите материали поне донякъде. Това е една много обемиста материя, с която твърде вероятно болшинството от членовете на комисията не са запознати.
По мое предложение в комисията беше отложено разглеждането на въпросната точка за първия работен ден след Коледа. На 26-ти декември, 2016 г., отново беше събрана комисията за разглеждане на завишението на такса битови отпадъци, при което гласувахме „въздържал се“, защото не бяхме убедени в мотивите, представени за такова увеличение.
Няма да крия, че и като частно лице, жител на Ямбол, а и като представител на бизнеса, аз съм изключително силно ощетен от вдигането на тази такса. А и принципът на гражданите в Ямбол е: да, нека бъдат вдигнати, ако това е необходимо, но нека бъде мотивирано решението.
В този случай обаче се оказа, че завишението е с драстичен процент, при което се разразиха дебати на самата сесия. Мариета Сивкова подчерта, че това е противозаконно, тъй като гражданството не е осведомено. Предложението за гледането на точката бе в удобно за вносителите време - предновогодишно.
20 срещу 16 бяха гласовете „против“, доколкото си спомням. Появиха се политически дебати и нещата се изкривиха към предизборна кампания и моят съпартиец Димитър Стоянов предложи, дебатите да бъдат прекратени, защото беше очевадно...
Всичко приключи. Бяха осигурени 22 гласа в полза на внесеното предложение за вдигането на данъците.  Нямаше никакво значение дали ще гласувам „за“ или „против“.
 

- Т.е. Вие гласувахте партийно, а не по съвест?

 

П.Додов: В крайна сметка гласувах партийно, а не по съвест. Ако трябваше да гласувам по съвест, трябваше да е „против“. Сега, ако трябва отново да гласувам, бих гласувал „против“.
Колкото и да съм съпричастен в партиен аспект, никой не би компенсирал както моя интерес, така и този на избиралите.

 

- Да считаме ли, че, ако сега гласувате, ще е съгласно интересите на хората?

 

П.Додов: Аз винаги съм гласувал в интерес на хората, но очевадно в публичното пространство се възприемат само участията в сесиите, а не в комисиите. Истинските дебати, за които считам, че съм бил полезен по време на изтеклите 16 сесии, са били предимно в комисиите.

 

- Как сте работили за интересите на хората в тези комисии като общински съветник?

 

П.Додов: Много предложения, които са давани в тези комисии съм се опивал да ги стопирам през призмата на икономиката, на социалния живот в града и в полза на гражданите.
Като представител на бизнеса в Ямбол аз имам интерес хората да остават и да живеят в този град, да им харесва и да имат добри доходи, защото бизнесът по този начин би вървял.  За разлика от  много хора от Общинския съвет, за които това не е от особено голямо значение.

- Вие като общински съветник какво можете да направите, за да да бъде върната такса смет и наново да бъде гласувано това решение?

 

П.Додов: Многократно водихме разговори в посока такса битови отпадъци, след като това ни беше представено като искане, по време на сесията стана ясно, че вече има сключен договор с фирмата със задна дата – 8, 10 месеца преди това, и е била договорена вече по-висока цена за извършване на тази услуга. Това бе и мотивът, при който беше наложително да се вдигне такса битови отпадъци.

 

- Сега може ли нещо да се направи?

 

П.Додов: Вече е оспорвано това решение в съда, не мога да кажа точно кой е подал жалбата.


- Можем ли да считаме, че ако ви е възможно да направите каквото и да било за връщането на това решение и за прегласуването му, вие ще го сторите?

 

П.Додов: Естествено! Живеем в града, инвестираме в него, държим на него и го обичаме.

 

 

----------------------------------------------------------
999. След този разговор остават въпросите:
ЗАЩО? КАК? и ЗА КОЛКО? е бил сключен договорът със задна дата със Сметоизвозващата фирма?

Уведомени ли са общинските съветници за това!

А отчетени ли са ФИНАСОВИТЕ възможности на ЯМБОЛСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ за такова договаряне?

Обръщаме се с молба към всеки гражданин, който има мнение по тези въпроси, да коментира или да ни го изпрати на редакционния е-мейл на 999 – office@radio999bg.com.
Ще публикуваме всеки един от тях.
 Коментари


Васко | 19/02/17 14:17:26


Трябва да си кьорав или тъп, та да влезеш в улица със знак "без изход" - и стигайки до края й, да тръгваш да се жалваш ! (по повод мнозинството в ямболски общински съвет - дали някой може да събере 2 и 2)


Колю | 19/02/17 14:12:06


Само мрънкаме и роптаем ... Ако имаше Протест преди гласуването, то вероятно и всеки щеше да се замисли и гласува както мисли ! То сега: Подир дъжд качулка ...


Златомир | 17/02/17 07:26:07


Политици в България няма.Има импровизатори занимаващи се с политика с цел лично облагодетелствуване от всякакво естество.Такива "избранници"като теб нямащи изразено собствено становище,гласуват оглеждайки се наоколо какво правят другите търтей!!!


бай Иван | 16/02/17 15:12:52


Питам аз, ти мозък имаш ли бе,Додов!Гласувал партийно?Ами нали твоята Партия е демократична.Що не си изкажеш мнението?Щото си мишок.Хрантутници на гърба на народаСледвайте ни във Фейсбук

Най-четени новини днес


Местят учениците на две ямболски училища заради ремонт в СУ „Св. Климент Охридски“

Счупиха фигурите на плоча, показваща десетките щастливи години на влюбена двойка от Ямбол

КАТАСТРОФА С ДВЕ КОЛИ И ПАТРУЛКА В КУКОРЕВО. ЕДИНИЯТ ОТ ВОДАЧИТЕ С ИНСУЛТ

ИНЦИДЕНТ В С.БОТЕВО! Тракторист падна от кабината, машината премина през него


Най-коментирани новини

Счупиха фигурите на плоча, показваща десетките щастливи години на влюбена двойка от Ямбол

Честит първи учебен ден! На добър час!

Ямболските училища посрещат 769 първокласници

Тържествено откриване на учебната година в училищата в община „Тунджа”


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ