Обратно към категорията

Делото "Сарафово" не тръгна за четвърти път

   

Делото
Делото за атентата на бургаското летище "Сарафово" отново не тръгна.

По време на заседанието в спецсъда стана ясно, че детето на двама от пострадалите, но живи израелски граждани се е родило сляпо след атентата. Прокурор Калина Чапкънова коментира пред медиите, че са научили за случая днес в съдебната зала. По думите й е въпрос на доказване на какво се дължи този недъг.

Припомняме, че днес бе направен четвърти неуспешен опит за старт на делото.
На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. В кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Делото се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех.

Адвокат Красимира Михайловска, която заедно с израелския си колега, представлява пострадалите израелски граждани, депозира над 40 молби за конституиране като граждански ищци и частни обвинители на пострадалите. Съдът обаче изтъкна, че тези искове трябва да бъдат конкретизирани, тъй като в тях не се сочи конкретен размер на гражданската претенция.

Стана ясно още, че бащата на пострадалия български шофьор Ахмед Косьов желае да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител. Все пак остава да бъдат призовани още няколко свидетели. Отлагането и недаването на ход на делото днес бе именно заради нередовното им призоваване.

Делото бе отложено за 31 май.

Прокурор Калина Чапкънова посочи, че според нея делото се движи в разумни срокове. Няма нищо ново и във връзка с издирването на двата обвиняеми за атентата на бургаското летище.

По време на заседанието, от страна на адвоката на израелците бе загатнато и че делото би могло да стартира тук и да продължи в Израел. Прокурор Чапкънова посочи, че съдът ще прецени дали има такава процесуална възможност.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!