Обратно към категорията

Музикална енергия със „Златната Диана“ в Ямбол

   

Музикална енергия със „Златната Диана“ в ЯмболОт 7 до 10 май Ямбол отново ще бъде домакин на впечатляващия музикален микс, наречен „Златната Диана“. Фестивалът предлага четири атрактивни и разнообразни събития, с участието на емблематични личности от музикалния живот на България. Амбициозни, но и традиционни, музикалните празници съумяват да концентрират на територията на Ямбол в рамките на няколко дни уникална музикална енергия, поднасяйки на публиката незабравими и стилни музикални изживявания.
 „Златна Диана“ са едно от най-значимите събития в културния календар на Ямбол и ежегодно дават среща на утвърдени музиканти от страната и чужбина.

Тържественото откриване ще бъде на 7 май, неделя, под формата на празнично Матине в Безистена, от 11:30 ч., поднесено от домакините от ямболския Камерен ансамбъл „Дианополис“, под палката на неговия ръководител и главен диригент Константин Илиевски. Концертът е със специалното участие като солисти на Теодисий Спасов – кавал, който ще представи авторски творби, вдъхновени от традициите на балканския фолклор и Мартина Митева – перкусии, Софийска Филхармония.

 „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт очаква почитателите на оперното изкуство на 8 май в залата на Читалище „Съгласие". Началото е в 19.00 часа. Вечното произведение на Моцарт ще бъде представено от Държавна опера Стара Загора, която за втора поредна година гостува на „Златната Диана“.
 
Темпераментът на испански и латино-американски ритми ще бъдат поднесени от Симфониета Видин със солист Цветан Недялков – китара на 9 май от 19.00 часа в залата на община Ямбол. В програмата са включени „Ритуален танц на огъня" из „Любовна магия" на испанския композитор Мануел Де Файя, блестящата увертюра към операта „Кармен" на Жорж Бизе, „Испански валс" от Емануел Шабрие и пълният с латиноамерикански темперамент „Данцон II" на мексиканския композитор Артуро Маркес.
След този букет от високо емоционални произведения, на сцената ще излезе неподражаемият Цветан Недялков, който ще изпълни концерта за китара и оркестър „Аранхуес", на композитора Хоакин Родриго. Познат като виртуоз и в други музикални стилове, Цветан Недялков ще се представи тази вечер в ролята на класически китарист, но с помощта на публиката краят на тази толкова емоционална вечер остава отворен.

Заключителната вечер на 10 май ще бъде истинско предизвикателство на почитателите на класическата музика. Изкушенията, предложени от специално сформирания Фестивален оркестър „Златната Диана“, можете да съпреживеете от 19.00 часа, в Голямата зала на община Ямбол.
В амбициозния проект солист ще бъде международно реномираната цигуларка Красимира Султанова - концертмайстор на КА „Дианополис“ и Синфониета дел'Арте. Тя ще се представи в един от най-красивите концерти за цигулка - пълно с меланхолия и дълбоки чувства произведение на финландския композитор Ян Сибелиус, сътворено в началото на миналия век.
Преди да се наслади на този достоен край на музикалните празници „Златната Диана 2017" публиката ще може да се запознае с колоритната легенда за Пер Гинт, представена в двете сюити на норвежкия композитор Едвард Григ от фестивалния симфоничен оркестър „Златната Диана", с участие на музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета Видин, Сливенски симфоничен оркестър, видни български камерни музиканти и разбира се домакините - КА „Дианополис“, всички – под диригентството на Константин Илиевски.


Пресцентър










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!