radio 999

ТОПЪЛ ОБЯД В ОБЩИНА БОЛЯРОВО


19/05/17 11:14:11коментари:0 ТОПЪЛ ОБЯД В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

На 02.05.2017 г. се подписа допълнително споразумение №2 към Договор № BG05FMOP001-3.002-0006-C01 „Осигуряване на топъл обяд в община Болярово” за изменение на срока за изпълнение от 30.04.2017 г. на 31.12.2019 г. и изменение разходите за единица продукт от 2,30 лв. на 2,50 лв., считано от 01.05.2017 г. Община Болярово реализира дейностите по проекта от 03.05.2016 г. за 106 лица от 15 населении места на територията на община Болярово, а именно: гр. Болярово и селата: Попово, Дъбово, Вълчи извор, Ружица, Камен връх , Оман, Воден, Ст. Караджово, Мамарчево, Шарково, Златиница, Крайново, Голямо Крушево, Горска поляна,   отговарящи  на целевите групи:  лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от ППЗСП – 71 лица; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях – 10 лица; Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност – 25 лица. Приготвянето на храна се осъществява в кухнята на Домашен социален патронаж - гр. Болярово, реализиращ дейност на територията на община Болярово. За всички ястия, които се приготвят, се използва рецептурник. Менюто се изготвя съгласно изискването за балансирано и рационално хранене. Ежедневното количеството на продуктите, необходими за приготвяне на храната, се определя с предварителна заявка, в зависимост от броя на потребителите. Те получават топлия обяд всеки работен ден, като за това  се подписват в  предварително изготвени списъци на лицата, ползващи услугата, разпределени  по съответните населени места на територията на община Болярово, като по този начин ежедневно се проследява броя порции на приготвената храна и брой на получените порции от крайния потребител. Определената стойност на един храноден за едно лице от 01.05.2017 г. е 2.50 лв. с включено ДДС и включва закупуване на хранителни продукти за осигуряване на топъл обяд – супа, основно ястие и хляб. При реализирани икономии общината предоставя и десерт, което не променя броя на дните и представителите на целевата група, ползващи услугата.
      Съпътстващите мерки, предвидени в допълнение към разпределянето на храна целят намаляване на социалното изключване и/или справяне с извънредни социални ситуации по еманципиращ и устойчив начин. Те допълват предоставянето на топъл обяд  по настоящата процедура и се изразяват индикативно в индивидуално/групово консултиране и съдействие за: възможности за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ; ползване на административни общински услуги; осигуряване на временен подслон на бездомните лица; подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги; управление на семейния бюджет; здравословно и балансирано хранене, както и   други форми на подкрепа, съдействие, индивидуално или групово  консултиране,  реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи.
Реализирането на съпътстващи мерки е една от спецификите на подпомагането от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.
     След подписването на споразумението се променя срока на изпълнението на договора от 12 месеца на 44 месеца и общата сума на допустимите разходи от 67 313,18 лв. на 262 909,68 лв. Средствата  са осигурени по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Реализацията на настоящия проект е част от целенасочената социална политика, която община Болярово развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация в малките населени места.
                           
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА ХРАНИ И/ИЛИ ОСНОВНО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
ФОНД ЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ- НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЛИЦА
Операция „Осигуряване на топъл обяд 2016“
BG05FMOP001-03.02

Пресцентър Болярово
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Жълт код за валежи за областите Сливен и Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ