Обратно към категорията

Макет на легендарен цепелин от Първата световна война в Музея на бойната слава в Ямбол

   

Макет на легендарен цепелин от Първата световна война в Музея на бойната слава в ЯмболМакет на легендарния цепелин L 59 е последната придобивка, която попълва колекцията от уникални експонати на Музея на бойната слава в Ямбол. Със своите 227 метра дължина, произведеният през 1917 г. дирижабъл е с най-големите размери в света. През ноември същата година той е прибазиран в Ямбол, където има изградена дирижабълна станция и хангар. Най-забележителния си полет L59 извършва от 21 до 25 ноември 1917г., когато излитайки от базата си, преминава над Средиземно море и стига до Хартум, Судан. След 6 800 км полет и два пъти прекосяване на Тропика на Рака, дирижабълът каца отново в Ямбол. С това „Ямболският“ цепелин влиза в историята с рекорд по най-продължителен полет с времетраене драматичните 95 часа без прекъсване. Няколко месеца по-късно, на 7 април 1918г. въздушният кораб е свален от съглашенски самолети над Средиземно море.
Макетът на прочутия цепелин е изработен в мащаб 1:38 специално за Музея на бойната слава. Размерите му са 1 метър в диаметър и над 9 метра на дължина. Конструкцията е направена по запазени чертежи на гиганта, като са възпроизведени включително кабината за екипажа, товарните отделения и петте двигателя. Предвижда се това да е основният елемент на подготвяната от музея нова експозиция, посветена на Първата световна война и на 100-годишнината от забележителния полет на L.59. За целта е направен и ремонт на помещението, където ще се разположи тематичната изложба. Предвижда се тя да бъде открита през март-април идната година.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 Страхил 22.11.2017 04:37

Колко кинта е платила богата ни община за туй чудо?


#2 кунчев 21.11.2017 14:33

Кунчева питай Кунчев чия национална гордост е германски дирижабъл излетял от германски хангар край Ямбол. По скоро наша национална гордост са пазещите небето на България по договор полски или италиански самолети..Твоята национална гордост да не би да е земеделецът от Кукорево бивш военен министър.

 

 

#1 М. Кунчева 21.11.2017 07:08

Поздравление за тази изключителна придобивка в Музея на бойната слава1 По този начин ще се даде възможност за придобиване представа за голямата историческата ценност на цепелина и за възпитаване чувство на национална гордост не само у всеки гражданин на гр. Ямбол, а и на много поколения българи.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!