Обратно към категорията

Повече от 30 маскирани от стралджанското село Джинот участваха в кукерските игри

   

Повече от 30 маскирани от стралджанското село Джинот участваха в кукерските игри

+снимки
Повече от 30 маскирани в стралджанското село Джинот дадоха начало на кукерските игри в ямболска област. Натъкмени с красиви гугли и капашони, със стотици хлопки на кръста мъже, момчета и малки деца танцуваха, за да изгонят злите сили. В групата бяха включени всевъзможни персонажи като доктор, полицай, мечкадарин с мечка, котка и т.н. Наред с големите упорито крачеха и най-малките кукерчета. Във всеки дом посрещнаха групата с радост и почерпки, с очакване кукерската булка да завърти хорото и да благослови за здраве и берекет. По стар обичай след обед всички се събраха на площада където беше изпълнен и ритуала „заораване и засяване“. 
Приветствайки организатори и участници в красивия празник областният управител Димитър Иванов, Атанас Киров, кмет на община Стралджа и зам.кмета Гроздан Иванов изразиха увереността си, че българските традиции ще пребъдат във времето щом сред кукерите могат да се видят деца на по 3-4 години. Така е било в миналото , така е и днес! Жив е българският дух! Благодарение на хора като родолюбците от Джинот и неуморимите организатори на народните празници от НЧ“Изгрев 1958“. 
Приятно допълнение към кукерския празник в Джинот беше участието на група „Хайдути“, които с песни и костюми предизвикаха патриотично настроение.
 
Пресцентър
 





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!