Обратно към категорията

ГРАЖДАНИН НА ЯМБОЛ КЪМ МЕСТНАТА ВЛАСТ: НЕ СЪБАРЯЙТЕ "ПАРАХОДА"!

   

ГРАЖДАНИН НА ЯМБОЛ КЪМ МЕСТНАТА ВЛАСТ: НЕ СЪБАРЯЙТЕ

от "Публикувай с 999"
гласувайте в анкетата ни във ФБ!
"Къщата "Парахода" в Ямбол е образец на модернизма в архитектурата. Къщата на никого не пречи и ако се ремонтира правилно, ще блесне красотата и. Навремето през 1974г. в Ямбол нямаше галерия, а музеят до днес е в твърде скромна сграда НО беше съборена голямата и красива сграда на Старата поща ... за да се разшири с три метра една улица! Господин гл.архитект намесете се, моля!" написа нашият слушател Иван Георгиев в рубриката "Публикувай с 999", относно намеренията на ямболските управници да съборят "Парахода", за да може на негово място да се изгради "Синя Зона".
 
Припомняме, че във ФБ страницата на Радио 999 може да гласувате и да изкажете своята позиция по казуса.
Над 1300 потребителя вече взеха участие в анкетата. Според временните резултати 92% от гласувалите се обявяват ПРОТИВ събарянето на сградата, а останалите 8 на сто предпочитат "Парахода" да бъде съборен.
 Може да гласувате, като натиснете върху една от двете снимки  ТУК!
 
 
Иван Георгиев напомни и за позицията на "Български архитектурен модернизъм":
 
"ПОД ЗАПЛАХА! С голямо безпокойство искаме да ви информираме, че един от най-ярките образци на модернизма в Ямбол, символ на града, е на път да си замине. Става дума за „Парахода“ - къщата на д-р Добри Стефанов, дело на арх. Александър Куртев от 1930-те. От 2009 г. сградата е общинска собственост, а съвсем наскоро, след решение на Общински съвет на град Ямбол, е предвидена за събаряне (http://yambol.bg/uploads/документи/os/Zasedaniq%202018g/03.2018/t.%2010.pdf). Нашето мнение е, че този акт би било много тежка загуба за архитектурната история на Ямбол и апелираме за запазване и реставрация на този ценен модернистичен обект."

 
 
UNDER THREAT! With great anxiety we want to inform you that one of the finest examples of the Modern Movement architecture in Yambol is about to be demolished. It is "The Ship" - Dr. Dobri Stefanov's house, designed by arch. Alexander Kurtev in 1930s. Since 2009 the building has been municipal property, and recently, after a decision by the City Council of Yambol, the edifice has to be demolitished. Our opinion is that this barbaric act would be a very serious loss for the architectural history of Yambol so we appeal for preservation and restoration of this valuable object- https://www.facebook.com/BGarch203040/
 
 
 
 
 
 













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 образ безподобен 20.04.2018 08:15

Хубав пост е написал Пирата. Радвам се, че все още има интелигентни хора в този град, които могат да мислят. Лошото е, че всички сме безсилни пред простотията и алчността. Всички механизми са в техни ръце. А в случая... В случая не бих искал да съм песимист, но след като простотията и алчността са решили да съборят тази сграда, значи няма какво да я спаси. Ще кажете: нали идват избори? В нашите ръце е съдбата на местната власт. Да, така е, но системата ни поставя пред избор, който ние не можем да приемем. Или ще останем в лапите на тези негодници, или БСП ще ни предложи някой като Хаджигеоргиева, или ще попаднем случайно на случаен случайник като Кирил Тодоров. Това ни е системата. Така и ще е занапред. Докато не изчезнем съвсем, като опразним този град и тази страна. Леле, хич не съм песимист, а?!?! :)


#2 анонимен 19.04.2018 11:50

Докога само гледат да рушат,а не да създават само това ли могат,то да му писне на човек от бирници само това умеят,да вдигат цените и да събират по високи данъци,ами всички не сме милионери и не живеем в лукс!

 

 

#1 Пират 14.04.2018 18:35

Няма компетентен капитан и екипаж в градоначалството, парход не е нужен. Епохата е на консервите, в които се избиваме по пътищата- около 6-7 от тях ще могат дасе поместят на лобното място на тази интересна сграда. Колко напредничаво - като складовете, които изгориха в Плодив, но узаконено от няколко избраници от „елита” на ямболии,т.е. под 1 процент визионери на бъдния Ямбол. Тоя дето си паркира там колата сигурно ще вижда призрака на съборената сграда, а дано, ама надали. Днешните ямболии сме с ампутирано чувство за любов към града си,нали сме си селяндури. За да се даде нов живот на една сграда се иска въображения или поне идейност, но това е непосилно за нашия управляващ компютърен инженер и подгласниците му. Нали получават награда за култура напр.за Безистена-музей,дето трудно влизаш, защото е скъпо, или в музея на бойната слава,където не могат правилно консервират танковете. Друго си е гражданите да могат да си паркират за някой лев още. Трябва да се мисли търговски.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!