Обратно към категорията

ИЗЛОЖБА "ПРОДЪЛЖЕНИЕТО" В ПАМЕТ НА ТАШКО ПОПОВ

   

ИЗЛОЖБА "ПРОДЪЛЖЕНИЕТО" В ПАМЕТ НА ТАШКО ПОПОВ

„Продължението” – изложба в памет на художника Ташко Попов, с  творби на негови възпитаници от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен, беше открита хь 19 юни 2018 г. в Арт салона на читалище “Зора” – Ямбол. Присъстваха преподаватели от гимназията, нейният директор Сашо Дойчинов, членове на читалищното настоятелство, ямболски художници.
Преди 10 години залата, където е  подредена изложбата, е обособена като Арт салон именно по идея на Ташко Попов, припомниха домакините от читалището. Намерението е да бъдат подкрепяни млади таланти и да се експонират тук първите им изложби. Настоящата изложба е потвърждение, че това продължава да се случва и до днес. Прозвуча песента, химн на гимназията, създадена по музика на Ташко Попов.
Изложбата беше представена от Маргарита Дончева, доктор по изкуствознание, титуляр на специалността “рекламна графика” в НХГ “Димитър Добрович”. Експозицията включва дипломни работи на ученици от специалността “рекламна графика”, випуск 2018 г. Ташко Попов е основател на тази специалност през далечната 1990 г. , първата по рода си в страната. Впоследствие много гимназии откриват подобна специалност, но нивото на професионализъм, което се постига в сливенската художествена гимназия, не е постигано досега, беше категорична Маргарита Дончева. Програмата, която създава Ташко Попов за специалността “рекламна графика”, звучи съвременно, уникална е като методика, като професионализъм. “Миналата година тя беше приета за официална от Министерството на образованието за всички училища в България, които изучават “рекламна графика” – с малко промени и много усилия от ръководството на гимназията. Щастлива съм от това, което виждам тук. Ташко Попов трябваше да изведе до края учениците от този клас, това беше неговото намерение”, сподели Маргарита Дончева.  Дори й е казвал, че смята да изкара до последния клас тези ученици, защото те щели да я откажат. “Днес обаче мисля, че той би се гордял с тях. Те направиха много добри неща. Направиха авторски шрифт, което той искаше да се случи. На мен ми е особено трудно да преподавам след Ташко Попов. Това е човек, оставил следа във всичко, до което се е докоснал. Невероятна енергия, безкористност, раздаване на другите, уникален талант. Горда съм, че мога да запазя високия професионализъм, постигнат в гимназията. И аз съм от Ямбол, ще направя възможното връзката между сливенската гимназия и нашия град да продължи”, бяха думите на специалиста, продължил делото на Ташко Попов в учебното заведение.
Директорът на НХГ “Димитър Добрович” Сашо Дойчинов сподели, че за училището и колегите му остават непрежалими и Тодор Терзиев, и Ташко Попов – и двамата художници са от Ямбол, и двамата са обвързали живота си със Сливен. “Така че ние, както с македонците общо минало, това продължава и с Маргарита Дончева”, отбеляза шеговито той. А самата М. Дончева  вметна, че е сто процента ямболийка, макар и с бъдеще в Сливен.
Изложбата включва дипломни работи на учениците  по графичен дизайн: Анахид Хулиян, Василена Радева, Виктория Петрова, Даниел Васевски, Йоана Миленкова, Мима Стоянова, Стоян Дичев и Теодора Коцева. За жалост нито един от тях не е от Ямбол, през последните години в сливенската художествена гимназия не са постъпвали ученици от нашия град, едва тази година са приети три деца от тук. “Надявам се връзките да продължат и добрите професионалисти да са и от Ямбол”, отбеляза Маргарита Дончева. “Тази специалност е открита от Ташко Попов за пръв път в България. Видя се, че това е много модерна специалност, предпочитана от учениците, има хляб в нея – завършващите я се реализират и са материално добре, сравнено с другите художници. Той създаде поколения млади творци, най-добрите рекламни графици, които работят в момента в България, са негови ученици”, заключи тя.
На младите художници читалище “Зора” връчи дипломи за участието им в изложбата.

delnik.net 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!