radio 999

НИКОЛА ГИГОВ: "Живеем адски в райска страна!"


10/11/12 11:11:47коментари:3НИКОЛА ГИГОВ:

Творческа среща за представяне на книгите “Послание на вековете” на Николай Гигов и “България – болка и песен” на Елена Хайтова организират община Тунджа, НТС-Ямбол и НЧ ”Н.Й.Вапцаров” с. Генерал Инзово.

Срещата ще бъде в в понеделник, 12 ноември от 18,00ч. в сградата на Старата Акбунарска къща. 

 

§§§

Никола Гигов е писател, изследовател на Орфей. Роден е в българско село, в пределите на Западните покрайнини, които след Ньойския мирен договор (1919 г.) са откъснати от България, и семейството му е принудено да сподели съдбата на хилядите бежанци. Живее в Смолян, в къщата която си построява сам в подножието на планината, край Смолянските езера. "Моята творческа Лунна долина" - нарича Гигов това място. За своите 72 години живот е успял толкова много, че в една кратка визитка можем да си позволим само голи цифри - автор е на 52 книги, поезия и проза, издадени у нас и в чужбина, от 60-те години, когато започва работа във в. "Родопски устрем" - Смолян, до днес има над 2600 публикации в печата, а стотици от тези статии са публикувани в чужбина. Десет години (1990 - 2000) е водещ на предаването "Непресъхващи извори" на БНТ. В Златния фонд на БНТ са и 50-те му филма за българските народни песни. Сам определя, че темата на живота му е Орфей. Книгата му "Легенда ли е Орфей?" (1992 г.) приобщава хиляди българи към каузата, че Орфей не е просто мит, а историческа личност. Е, ражда и скептици. Последователните проучвания отвеждат Никола Гигов по хилядите пътеки в Родопите и в т.нар. експедиции на аргонавтите в Колхида, в Кавказките планини, както и в още 43 страни. Открива тайните на древни езотерични знания. Запознава се с пророчицата Ванга. Никола Гигов е удостоен със 100 национални и 18 международни награди. Само през последните години Американският биографичен институт в Северна Каролина, САЩ, където Гигов от 9 октомври 2009 г. има индивидуално място в Залата на славата, го удостоява със званието "Световен мъж на годината" (2007), името му е включено в световната класация "Великите мъже на XXI в." и "Великите умове на XXI в.", а Международният биографичен център в Кембридж, Англия, който му присъжда наградата "Диамантът Да Винчи", го включва в своята класация "2000 изтъкнати интелектуалци на XXI в." Носител е на орден "Кирил и Методий -1 степен", Почетен гражданин на Смолян.

§§§


- Г-н Гигов, как се ражда вашето дългогодишно приятелство с Николай Хайтов?

- Запознахме се през 1963 г. в Девин. Хайтов събираше материали за книгата си за града и още не бе познал славата. Първите му разкази, които после издаде в книгите си "Диви разкази" и "Шумки от габър", бяха публикувани във в. "Родопски устрем" с моя подпис на завеждащ литературния отдел. Нашата среща, когато за пръв път видях тези сини проницателни очи, стана на мост, а както казват хората: "Който се запознае на мост, остава верен приятел".
Хайтов черпеше от автентични извори - събираше по 10-20 старци и слушаше разказите им за отколешни времена. Много се съобразяваше с народното мислене. Сред тези разказвачи беше и българомохамеданинът Асан Мешов от Богутевски колиби над с. Манастир - прототип на разказа на Хайтов "Сватба". Познавах повечето негови прототипи поименно и можех да сравнявам житейската правда на тези хора с художествената правда на литератора Хайтов. Тогава разбрах обичта му към родопския говор и неговото чувство за мяра при стилизацията му в литературен текст.

- Разказвал ли Ви е как е станал писател?

- Повечето хора знаят, че когато е лесничей в Радуил, през 1954 г. е несправедливо оклеветен и арестуван. Разказвал ми е, че, докато е в ареста, посочил петима свидетели, а прокурорът по делото - 17. В деня на процеса Хайтовите свидетели не се явяват и той разбира, че е сам срещу съда. Дава си обет, че всичко, което се случва с него, трябва да бъде документирано. Застава пред белите листове и описва всеки свой ден - над 1000 страници. Запазва ги в автентичния им вид, никога по-късно, след като е реабилитиран, не предатира и не променя своите размисли. Тази трагедия ражда писателя Хайтов. През 2009 г. радуилчани се "извиняват" на писателя, като откриват паметник. Аз и моята съпруга Елена Хайтова отидохме на тържеството и тогава се сетих за един друг поет от XV в. - Евлия Челеби. Осъден на смърт от султана, той е принуден да стане изгнаник. Това изгнаничество той превръща в слава, не помръкнала и до днес. 40 години обикаля света и става един от най-известните пътешественици, описали различни краища на земята. Разказват, че от Радуил Челеби отнесъл торба с шишарки на рилски бор.


- Знам, и друг път сте споделяли, че имате много награди, но само две наказания. Какви са те?

- По силата на Ньойския договор родният ми край - Западните покрайнини, е откъснат от България и извън родината остават 125 000 българи, над които се упражнява насилие и претопяване. Живяхме "свиреп живот" (описвам това в книгата със същото заглавие), а след това семейството ни бяга през границата в България, където ни очаква живот на бежанци (имам стихосбирка "Бежанци"). Това е моето първо наказание - съдбата на бежанец. А второто ме спохожда през 1956 г., по време на Унгарските събития, когато съм набеден за враг и изключен от Софийския университет. Арестуван, интерниран, Белене, Ловеч, каменоломни, подземия. Седем години са погубени в този ад и след като са ми възстановени студентските права, получавам отлична диплома. През 1991 г. съм реабилитиран от Великото народно събрание, но в печата се отказвам от обезщетения: "Не можете да ми осребрявате болката". След като прочетох досието си, написах книгата "Цербери на Ада".

- Вероятно би било неправилно да Ви помоля да разкажете накратко за Вашите изследвания за Орфей, след като това е най-голямата страст в живота и творчеството Ви, но какви са последните Ви открития?

- Дългогодишните ми изследвания опровергават научната заблуда, че траките са безписмен и безкнижен народ. Българска земя е родила първото буквено писмо в света, и то чрез Орфей. То е създадено през XIII в. пр.н.е., когато според моите проучвания е живял Орфей - владетел на голямо тракийско царство. Около връх Орфей в Родопите са открити и шест каменни плочи с древна писменост. Тези 5600 знака са азбуката на Орфей. Друга моя находка е монета от Пловдив. Тя е сечена през II в., когато се е строял Античният театър, и изобразява жена с цвете в ръка. Отгоре пише "Родопи", а отдолу "Филипополис". По изображението на тази монета аз открих реално Орфеево цвете край смолянското село Гела. Преди две години съобщих за личните ми открития, които направих в Античния театър на Пловдив. На 10-ти ред, в източния сектор на сцената, има надпис с името на Орфей. Буквите са големи над половин метър - това е протокирилска азбука. Тя е доразвита от Кирил и Методий, които създават глаголицата. - Много вълнуващо е да мислим, че сме "родилния корен на европейската култура", както казвате.
- В Рим намерих първата карта на Европа. На изток от Марица е Тракия, Странджа, Черно море. Давам етимология на четири думи, които могат да се прочетат на картата. Калиопа - майката на Орфей, Родопа - планината, където той е роден, пееща планина, Меропа - старото име на Смолянския край - велико пеещите гласове, Европа - разливът на гласовете.

- Като започнахме за песните, защо според Вас нашата земя е родила толкова много народни песни?

- 300 000 песни, само записани! Това е голяма изненада за Европа. Франция, голяма държава - 8000 песни, Германия - 50 000. Моето обяснение е, че империите се развиват "нашироко", завладяват територии. А един малък народ има един изход - да расте на вие (нависоко), т.е. духовно. Разказал съм в моята книга "Космос от мъка и песен" за песента "Излял е Дельо хайдутин", запис на която лети в космоса наред с 27 откъса от "земната" музика на станцията "Вояджър" - кой е Дельо, как е родена песента.

- А сегашното състояние на тази възвишена и красива страна?

- Живеем адски в райска страна. Но имам и поетичен контрапункт: "И в ада можеш да обичаш, ако в сърцето ти е рай." Днес българинът има ботуши от отчаяние, пояс от грижи, огърлица от данъци, ямурлук от космическа тъга, но това е човекът, който може да прероди мъката в песен. Там ни е грешката, явно, че изследваме трагичното, вторачваме се във всичките ни нашествия, а отказваме да видим върховете, които сме достигнали чрез Орфеевата цивилизация.

- Къде е мястото на духовното?

- Аз вярвам на най-малките. От майчината люлка до прогимназията децата са чисти души. Оттам нататък идва големият срив и още по-голяма трагедия - 3 млн. българи са вече извън страната. От бъчвата изтича най-хубавото вино. Да речем "бъчвата" ще остане, но къде е е съдържанието? Затова вървим из страната с Елена Хайтова и като стари будители се опитваме да върнем вярата, че сме наследници на една велика Орфеева цивилизация. Затова и създадохме Орфеевите празници, в които участват хиляди деца.

- Знаем за Вашето благоговейно отношение към гората и природата, което изразявате в своята поезия и проза. Светлик ли все още е тя за Вас?

- За повече от половин век посетих над 240 селища, пребродих много гори. И рилските гори, и горите на Добруджа, но родопската гора е обединила и вие, и шир. Кръстат стремеж - и на възбог, и на възшир. В Родопите има толкова различни гори - на един и същи баир можеш да срещнеш шест различни гори. Описвам ги и като оркестър от инструменти. Горските пътеки водят към изворите на чистотата. В родопската гора човек не може да загуби детството, близките и себе си.Разговора води Светлана БЪНЗАРОВА

 


Коментари


ВАЛЕРИ ИВАНОВ | 21/04/17 03:15:31


ПОЧИНА ГОЛЕМИЯТ ПОЕТ И ПИСАТЕЛ НИКОЛА ГИГОВ.СВЕТЛА МУ ПАМЕТ.ОСТАВИ НАД 50.АВТОРСКИ КНИГИ.НАПРАВИ СУПЕР ФИЛМ."МИСТЕРИЙТЕ НА ОРФЕЙ"С ПОМОЩА НА ГОЛЕМИЯ РОДОЛЮБЕЦ ПРОДУЦЕНТА АТАНАС ПАНЧЕВ.ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ С ДИРЕКТОР АКАД.АТАНАС ПАНЧЕВ МУ ИЗДАДЕ И ЕДНИ ОТ НАЙ ХУБАВИТЕ МУ КНИГИ."ТРЪНЕН ВЕНЕЦ ОТ РАЯ""КОСМОС ОТ МЪКА И ПЕСЕН"И"ОРФЕЙ И ЦВЕТЯТА.ФИЛМА ЗА ОРФЕЙ СЪЗДАДЕН ОТ ГИГОВ И ПАНЧЕВ БЕШИ ИЗЛЪЧЕН В ПАРИЖ ПРЕД ОГРОМНА АУДИТОРИЯ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА АЛИАНСА ФРАНКО-БУЛГАРИ.ХОРА КАТО НИКОЛА ГИГОВ СЕ РАЗДАТ НА СТО ГОДИНИ ЕДИН ПЪТ.СВЕТЛА МУ ПАМЕТ.


Бейзболиста | 21/03/15 11:02:52


Кой друг идиот ще се изтипоса с костюм и бейзболна шапка? Дори представителите на този спорт се досещат, че това е безумно.Николина | 11/11/12 10:21:40


Да ни е жив и здрав Н.Гигов. И все така да ни радват с Е.Хайтова и по-често да посещават Ямбол.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Жълт код за валежи за областите Сливен и Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ