radio 999

Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев


22/04/17 07:31:11коментари:6Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

 +коментар: "Колко се краде от оградата по границата с Турция?"
Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а e построена е едноредна. Това каза президентът Румен Радев в Хасково. Вие си отговорете къде е разликата и в кой. Ще държа истината да бъде изяснена, заяви Радев.

Оградата, чието строителство започна през 2014 г., до преди година струваше над 100 млн. лв. През октомври миналата година правителството предостави още 20 млн. лв. от парите на българския данъкоплатец на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за изграждане на възпрепятстващо съоръжение.
 
+ коментар на Васил Василев, пред Епицентър.бг
"Взех да изчислявам колко би ни струвала оградата с Турция, ако беше бетонна, а не от бодлива тел. И коя е по-сигурна. И ето до какви изводи стигнах.
 
 За един модул бетонна ограда - широк 1 метър, висок 3.50, с дебелина 25 см и основа 1 м трябват: 1 куб.м бетон Б20,
който струва - 100 лв,
 55 кг арматура и тел за
55 лв, за труд - (изплитане на арматурата, кофраж, заливане ) ще отидат 30 лв.,
за механизация - багер, бетон помпа - още 20 лв., кофражните платна са 20 лв.
или общо 225 лв.
Така, 1 модул бетонна ограда ще струва 225, лв., а сега, този от тел - излиза близо 1000 лв. на данъкоплатеца, т.е четири пъти повече?!
 
Бетонната ограда е и много по-сигурна, защото бодливата тел може да се среже и смаже с един верижен трактор, докато при бетонната тракторът само ще буксува.
 
Освен това, телта е вносна, коловете също, докато за бетонната ограда ще бъде ангажиран само български труд. Изчислете сега, колко ще откраднат оторизираните лица от строящата се ограда.

Дори, ако бетонната ограда бъде бутната от машина, препятствието пред бежанците ще бъде много по-голямо. Изводът е, че бетонната ограда е многократно по-евтина и многократно по-солидна.
 
Изчисленията ми са на база реални пазарни цени на строителните материали - аз строя и знам цените на материалите.
 
Могат да възникнат проблеми от това, доколко е пресечен теренът и къде точно е необходимо да се сложи основа на оградата, за да се подсили. Покрай границата обаче винаги е имало път - това са старите граничарски пътища - границата не е променяна от Втората световна война. Така че това не може да бъде проблем.
 
До момента цената на оградата по границата е над 100 млн. лв. Дори и да вземем безумната цена от 500 лв. на един 1-метров блок с височина от 3,5 м., който трудно вече може да бъде прескочен; дори и да сложим всякакъв вид допълнителни разходи - да се удвоят парите, крайната цена ще излезе два пъти по-евтино от оградата с бодлива тел. Освен това бодливата тел всяка една машина може да я смаже. При бетонната двата елемента се захващат по такъв начин, че всеки един се държи за другия - тоест тя не може да бъде бутната и ще представлява сериозно препятствие пред бежанците"
  
Коментари


monstakill | 23/04/17 09:02:25


i dokoga takiva golemi biznestmeni ste se ebavat s naroda?


Страхил | 23/04/17 07:50:47


Той Монката е от групата на ония "ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ",,на които им стоварват каруците с парите,а те ги "усвояват"по установения ред.


monstakill | 23/04/17 07:14:04


da. M.TODOROV mu dadoha ogradata bez tyrg.Dade mu ia MITKO- KYLBOTO ili TYPOTO.Moje da e dal nai izgodnata oferta.ha ha ha 120 000 000.i vsi4ko tova ot narodniat djob.


hiram abif | 23/04/17 07:09:16


za ogradata.PITAITE M.TPDOROV,kak si kupi vila i iahta v Gyrtsia.


Калин | 22/04/17 08:19:13


и с тая тел ако се пази граница?? за цените е ясно там най-много се краде, ама поне да направят нормална ограда а не като на бай иван на двора


Марин | 22/04/17 07:02:33


В България всички обществени поръчки ,с осигорени много пари,надценени в парично изражение в пъти,се случват по този начин:влага се 1 млн.лв преразпределат се 2 и потъват в нечии джобове.Така е с оградата,с магистралите/Ст.Загора-Пловдив на бабуни /,с общинските пътища при които на пролет и есен се хвърля в дупките лопата чакъл струваща примерно 100лв. и др.И ако погледнем назад-изпълнителите са едни и същи!Сигурно работят"много качествено на най-ниската цена"Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Жълт код за валежи за областите Сливен и Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ