Обратно към категорията

За берекетлия година пророкуваха кукерите в Стралджа

   

За берекетлия година пророкуваха кукерите в Стралджа

Като пищен, красив, шарен ще се запомни поредният Общински кукерски празник в Стралджа. В него взеха участие групи от Първенец, Джинот, Зимница, Воденичане, Камен, Стралджа. И всяка от групите показа най-красивите маски съхранени от миналото или изработени с много любов и умения от съвременни майстори.

Зрителите истински се наслаждаваха не само на красивите гугли и капашони, на богатите кукерски костюми, които блестяха на слънцето закачливо, възхищаваха се на многобройните хлопки  и талантливо изработените герданета.  Особено се радваха на представените ритуали в които весело  и пародийно, чрез великолепните кукерски персонажи, оживя целият човешки живот с  трудолюбието и надеждите за берекет, с любовта между мъжа и жената, с майсторството в изпълнение на оран и жътва, с отношението към животните. Забавни бяха  както главните герои, кукерските булка и годеник, така и   включването   на   доктор, поп, полицай, мечкадарин с мечка. Седем пъти  прозвуча един и същи благослов:

„Да иде в дън земята злото, да бъде цар доброто!“ Седем кукерски булки повториха пожеланията: „Както е здрав на кукерите джумука, тъй да сте здрави всички тука!“ с последващи благопожелания за повече деца във всеки дом, за повече жълтички в портмонето, за добра стопанска година.

Журито, с председател Недялка Димитрова, нач.отдел „Хуманитарни дейности“ , разпредели справедливо средствата осигурени за награди от община Стралджа. Класирането оглавиха двете кукерски групи от Стралджа- на читалищата „Стралджа 2016“ и „Просвета 1892“. На второ място се наредиха кукерите на читалищата от Зимница и с.Камен, а на трето – кукерите на Джинот и Първенец.

Връчвайки наградите  Атанас Киров, кмет на общината, благодари на всички участници с пожелание да продължават и поддържат традицията. И все повече млади хора да бъдат нейни последователи и разпространители.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!