radio 999

Осъден, но удобен!


15/03/18 14:27:11коментари:20Осъден, но удобен!

Толкова сме свикнали с политическата корупция у нас, че тя вече за жалост дори не ни прави впечатление. Всеки ден виждаме и чуваме за дела, които се водят срещу политици, срещу държавни и общински служители, но няма нито един в затвора. 
Така че не е чудно, че моралните и правни абсурди са нещо нормално и за община Ямбол. Сякаш имунизирани за тях общинското ръководство, кмет, администрация и общински съвет, продължават своята работа целенасочено заобикаляйки ги. 
В коя нормална община съветник, с потвърдена на две инстанции присъда, бива назначен като социален работник? В Ямбол! Става дума  за "казуса Ахмед". Радио 999, както и редица други местни медии са заостряли вниманието към скандалния случай не веднъж. Той обаче продължава да се заобикаля от отговорните институции.
Цялата ситуация звучи като лош виц, само дето е реалност, а ние живеем в нея. 
Същият този гражданин, влязал като общински съветник от ДПС, беше зам. председател на комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията. По ирония на съдбата, осъден именно за корупция! 
Присъдата му (от година и половина условно с 3 години изпитателен срок, глоба 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции) е заради получаването на подкуп (пневматичен пистолет), за да не състави акт за установяване на административно нарушение. 
Осъденият за подкуп Юсеин Ахмед е избран за съветник от листата на ДПС, но след произнасянето на присъдата се е обявил за независим. В полза на кого обаче работи  служител от подобен „ранг“!? Макар и независим, няма как да не отбележим, че от м.г. той неизменно гласува заедно с мнозинството в съвета. 
Така че, лесно ще се досетим защо вече месеци наред Общинският съвет не взима мерки за отстраняването на Ахмед, който според присъдата (на хартия) е лишен  от правото да бъде служител и да упражнява дейност, свързана с държавни контролни функции. 
На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва  петима от 11-те члена на комисията. Следващото заседание ще се проведе на 14 март. 
И докато институциите си прехвърлят топката "независимият",  продължава да е общински съветник, да ходи на сесии, да гласува и да взима заплата за това. Да, явно в родната действителност да си корумпиран, осъден и тотално дискредитиран морално пред обществото  е похвално, а не подсъдно. Стига да си в правилната агитка! 
Ясно е че, в община Ямбол нито съд, нито прокуратура или каквато и да било комисия не е в състояние да прекрати правомощията на един удобен чиновник! Тук, където послушното раболепничене и  взаимните услуги са истинският закон, а писаните закони - те са само начин да се официализират злоупотребите с обществения интерес. 
 

Коментари


До образ безподобен | 20/03/18 19:39:21


Точно защото се говори от "от уста на уста" трябваше ОИК не да чакат постъпване на сигнали, а да се самосезират и да си проверят законността на конкретния общински съветник. Освен другите си ангажименти, те получават възнаграждение за да изпълняват безкористно и независимо своите вменени задължения!Така че, много добре разбираме всички, че не е целта да бъде освободен, а да бъде продължено присъствието на тази удобна личност за максимално дълъг период, защото някой има интерес от това!!!!!


образ безподобен | 20/03/18 11:55:21


Виждам, че Възмутеният е доста добре запознат със закона, за чийто спазване е такъв радетел, затова ми е интересно къде вижда закононарушение от страна на ОИК. Отбелязвам само, че присъдата не е ноторно известен факт. За това, че тя е влязла в сила се говори само по медиите и от уста на уста. Не виждам как един орган ще приеме влязлата в сила присъда за безспорен факт, ако това не е потвърдено от самия съд по официален път. За това искане е нужно решение на ОИК, а за да има решение е нужно заседание. Членовете на ОИК не са щатни и всеки си е планирал служебни ангажименти преди сигнала. Трудно се пренареждат предварително начертаните служебни планове, само защото някой е внесъл ненадейно сигнал. Заседанието е проведено в законовия тридневен срок. Това си е чисто технологично време и не е хубаво да се търси под вола теле. Теле има, но не му е там мястото :). Търсете го другаде! Това е. Простичко и ясничко. Дори и такива като Възмутения трябва могат да го разберат :).


Възмутен | 20/03/18 11:13:13


Лешпери са ОИК! Защо не си вършат съвестно работата, защо това решение, което очевадно е факт не беше изискано още при постъпване на сигнала, а тепърва правят "проект" на писмо!!! Не ги ли е срам! Стига с този театър. До Янева: той може да ти е шеф в ОПУ, но там си длъжна да се съобразяваш със закона!!! Ако не можеш просто си оставаш само с едната хранилка и идва по-кадърен и достоен председател.Такъв който не гледа да е удобен на управляващите, а се съобразява преди всичко със закона!


образ безподобен | 20/03/18 09:43:38


До Валери и Петър:
От 11 члена на ОИК (така наречените лешпери), само трима са от ГЕРБ и са посочени от кмета. Това - първо. Второто е, че ОИК няма никакви механизми за влияние над вота. Трябва всички да са от ГЕРБ и да подменят протоколите на СИК-овете, за да манипулират избора. Няма как да стане. Манипулациите са на съвсем друго място и по друг начин. Не казвам, че ги няма. Напротив! Но определено не ги търсете в работата на ОИК или РИК!


реалист | 19/03/18 14:26:19


Ами такива са ни социолозите.


петър | 16/03/18 17:01:47


От предния коментар ми стана ясно защо на предните местни избори социологическите проучвания даваха 32% на Г.С., а сутринта станаха 54%. Благодаря!


Валери | 16/03/18 16:51:55


В закона ясно е записано, няма какво да обсъжда ОИК, само трябва да вземе решение. И
Проблема е че тия лешпери от ОИК, които в болшинството си са посочени от кмета, му изпълняват поръчките. И тия послушни хора са и в РИК, и т.н. Как няма да печели изборите нашия хубавец........


образ безподобен | 16/03/18 16:03:30


До Възмутен: Съгласен съм, че този екземпляр въобще не е трябвало да влиза в ОбС и след присъдата сам е трябвало да се оттегли. Защото имаше малко вакуум в законодателството с уреждане на "несъвместимостта" на общинските съветници. Общо взето лежеше на техен гръб инициативата да си я установят :). Или съответно по сигнал от някой случаен (или нарочен :) до ОИК. Сега е по-различно законодателството, но пък тези, които трябва да установят тази несъвместимост, просто не пожелаха да си свършат работата.
За другото не съм съгласен. Доколкото ми е известно, освен коментирания случай, тази ОИК е имала само още един такъв - с Недка Карска. И пак доколкото си спомням, с нея ОИК много време се занимава. Отново искаха справка от съда, а дори и организираха изслушване на Карска, което въобще не беше задължение на ОИК. И дори допуснаха медии при това изслушване, та да няма скрито-покрито. Така че не е справедливо да се хвърлят недоказани обвинения, без да се цитират факти.
По темата може да се говори много, но пък едва ли е тук мястото за това. Все пак на журналистите това им е работата. Защо да им отнемаме функциите :)? Друг е въпросът, че повечето дори представа си нямат как да си я вършат :).


Възмутен | 15/03/18 19:45:23


Мисля, че подлоги като сегашните нямат място в ОИК! За други общински съветници г-жо Янева много бързо взехте решение щото шефа така каза!!!


Ямболлия | 15/03/18 12:59:39


Предлагам да направим подписка и да се "прочетем" колко от жителите на Ямбол подкрепят отлагащото се с месеци наред отлъчване на престъпник от местния парламент! Той е избран от гласоподаватели и явно трябва от такива да бъде изваден от там!!! Наглостта му край няма! Предлагам този казус да стане достояние и на национална медия, та всички да разберат за какво "чудо" става въпрос в Ямбол! Престъпници да гласуват и вземат решения на наш гръб! Недопустимо е! Народе спиш!!!


ядосан | 15/03/18 11:23:40


Целия общински съвет начело със Славов е една корумпирана мафиотска шайка . Няма нищо за чудене ,че и тоя миризлив мазен циганин е един от тях ! Решението - ВЪН НА ЦЯЛАТА ТАЯ ИЗМЕТ ОТ МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ !!!


ДПС | 15/03/18 08:45:41


Браво на "образ безподобен" - единственият грамотно и коректно написан коментар по темата е във в. Делник.


някой | 15/03/18 08:40:11


Имам два въпроса; 1.Кой контролира изпълнението на присъдата на съда? 2.Защо не е приведена в изпълнение присъдата ? ....Иначе поезията с лиричният герой ще си стоят в кметският кетъринг


Валентин | 15/03/18 06:51:42


Тя четата на кмета е ясна.Като намигне свитата му гласува"за"иначе току виж някои освободи топлото столче и се лиши от всичките облаги.Интелекта им и компетентноста им се вижда навсякъде.Не останаха дървета нито в парка,нито по улиците.Централната част прилича на Бейрут,изкоренени дървета,кал,мръсотия,шум,багери!!!За какво?-да "УСВОЯВАМЕ"Голяма лакомия с цената на всичко!!!


Бесен съм | 14/03/18 13:10:32


Издигането в йерархията на плъх като този е знаково за целия ни "преход" и е предпоставка такива хора да стават депутати, кметове и т.н. Историята на този индивид си е за БТВ Репортерите или Господари на Ефира. Лично аз съм бил в една стая с него на кандидат-студенските му изпити по история, на които той беше скъсан и на двата. Останах потресен месеци след това да разбера, че този човек е приет да учи право, явно от т.нар. "ромска квота", заемайки мястото на някой, който се е трудил с години и не е успял да осъществи мечтата си да стане правист. Този човек е бутан с години от същите тези, за чиито интереси се грижи сега на постовете, коитоо заема. Удобен и още как, но за бъде изхвърлен от ръководните постове, които заема е нужно широко да се разгласи подменената му биография. Надявам се вие, като обществено отговорна медия да продължавате да го разнищвате.


hiram abif | 14/03/18 13:04:05


ЯМБОЛСКИЯ КМЕТ Е ТОЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА,КАК ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ОВЛАДЯНА ОТ КРАДЛИВАТА ШАЙКА.


Иван | 13/03/18 21:26:13


Истината е че системата позволява на такива, като нашия кмет, да прави каквото си ще, и то без никакви последствия. Докато поне 150 кмета и още толкова висши държавни служители не влязат в затвора, нищо няма да се промени. Жална ни майка.


008 | 13/03/18 21:25:19


Ясно е описан проблема с Юсеин няма нищо неточно и подвеждащо "На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва петима от 11-те члена на комисията". Няма и нищо поетично, ако корупцията политиците я смятат за "поезия" тогава тежко ни като избиратели.


007 | 13/03/18 17:50:14


Ако има заседание, сесия или каквото и да е там да се гласуват решенията на Гошо кворум винаги има.А този е от винаги гласуващите ЗА. защо да го гонят? Кмета е като квачка, пази си пиленцата


образ безподобен | 13/03/18 17:10:51


Отново имам забележки. Съгласен съм с "поетичната" част на написаното, но основното се губи - кой е виновен? В случая пряко се обвинява Общински съвет и непряко ОИК, съд и прокуратура. Обаче точно тези органи не носят отговорността. Другаде е ключето от барачката. Написалият тези редове да отвори "Делник" и да прочете "Общинска администрация бездейства..." И да види как се пише такава статия. И как първо трябва да се подковеш юридически, а не да говориш празни приказки:). Много е важно. Иначе увисваш като прани гащи :).Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ОСВЕТИХА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ В ЯМБОЛ. КОЛКО СТРУВА(МЕ)?

КЕВОРКЯН: ГЛУПОСТИ ОТ МЪРШИ

Чаровната 4-годишна Елиза от Стралджа представя „Странджа пее и танцува“

Опасност от високи води на Тунджа ще има край Ямбол в сряда


Най-коментирани новини

В СЪБОТА ЗАПОЧВА АСФАЛТИРАНЕТО В СЛИВЕН

КЕВОРКЯН: ГЛУПОСТИ ОТ МЪРШИ

Чаровната 4-годишна Елиза от Стралджа представя „Странджа пее и танцува“

Нападнатият с камъни горски разказа за атаката


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ