Обратно към категорията

Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

   

Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

Всеки автомобил да има техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само част от промените, записани в три проектозакона. Кои от тях ще засегнат най-много шофьорите?
 
Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях - употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни, според нарушенията. А при повторно такова, ще стават и все по-сурови, съобщава NOVA.
 
 
Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки - 3000 лв. Увеличават се обаче глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай санкцията става 150 лева, а при паркирането - 100 лева.
 
 
При три тежки нарушения в рамките на две години, шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит за книжка. Друго предложение е всеки автомобил да има досие, където се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност. Особено, когато става въпрос за стари автомобили.
 


 
Над 80% от автомобилите втора ръка у нас били катастрофирали, а след козметичен ремонт, родните търговци ги пускали на пазара, твърдят от Института. От Асоциацията на вносителите са категорични, че автомобилите им били в безупречно състояние, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не така обаче, било в сивия сектор, който държи почти половината пазар, уточняват те.
 
 
От Института по пътна безопасност предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледа в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица - също. Практика отдавна позната в Европа.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!