Обратно към категорията

ТЪРГ ЗА ИЗПОМПВАНЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ИНФИЛТРАТ ОТ ДЕПОТО КРАЙ ЯМБОЛ - ИМА ЛИ РИСК ЗА ГРАЖДАНИТЕ?

   

ТЪРГ ЗА ИЗПОМПВАНЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ  НА ИНФИЛТРАТ ОТ ДЕПОТО КРАЙ ЯМБОЛ - ИМА ЛИ РИСК ЗА ГРАЖДАНИТЕ?

ТЪРГ ЗА ИЗПОМПВАНЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ  НА ИНФИЛТРАТ ОТ ДЕПОТО КРАЙ ЯМБОЛ - ИМА ЛИ РИСК ЗА ГРАЖДАНИТЕ?

„Знаем, как да излезем от това екстремно положение в което сме изпаднали, но такъв е живота”, обобщи Славов  
Няколко месеца вече продължава изпомпването и транспортирането на отпадни инфилтратни води от регионалното депо край Ямбол. Това и личи от обявения търг за изпомпване и извозване на инфилтрата, който може би ще се окаже и токсичен.  Обществената поръчка е утвърдена от зам.-кмета на Ямбол Красимира Петрова.
 
Цената, която ще трябва да плати ямболският данъкоплатец, този път възлиза на още 384 000 лв. с ДДС. Досега  депото, което обслужва 5 общини ни е струвало  31 000 000 млн. лв., а по кадрите които видяхме изгледжда като една голяма "дупка" за 31 000 000 лева. 
 
„Депото е изградено по всички екологични норми – нито замърсява водата, нито замърсява почвата.”, твърдеше по национална медия кметът на града Г. Славов. 
 
 
 „Ситуацията на регионалното депо, на което се извозват отпадъците на пет общини, е аварийна, към момента изтичат замърсени води извън депото, алармира от своя страна екологът на община Тунджа Светлозар Грозев. „Причините да се стигне до това положение са комплексни, вкл. и падналите  дъждове и неподсигуряване на предохранителни мерки за съхраняването им" (т.е когато е строено, може би не е придвиждано, че по време експлотацията му, ще валят дъждове). 
 
Екологично движение „ДЕН” също сигнализира за опасност от замърсяване и поиска спиране на работата на депото.  
 
Местни жители протестираха и изказаха опасенията си за екологична катастрофа. 
 
И след като всичко е наред, защо ситуацията на сметището е аварийна и денонощно с цистерни се извозват инфилтрати, като част от тях  ги оставят  изтичат и в близкото дере? 
Как се е стигнало до тази потенциална еко-катастрофа, след като проблеми със сметището уж няма, проекта е изпълнен "професионално" (както твърди градоначалника),  минал е през всички приемателни комисии (интересно как са го приели, може би на приятелски начала?). 
Факт е, че инфилтрат изтича, а проекта вероятно не е изпълнен качествено.  
Дали става въпрос за спестени пари за сметка на качеството?  
 
Къде са отишли тези пари, има ли риск за здравето на гражданите на общината? 
Басейнова Дирекция „Източнобеломорски район“ определи мерки за спиране на замърсяването на водите от Регионалното депо за отпадъци в Ямбол.  
В изтичащите повърхностни води под регионалното депо край Ямбол са констатирани отклонения по показателите азот амониев, който е близо 200 пъти над нормата (58 mg/l, при норма за добро състояние 0,3 mg/l) . Завишените нива на този показател са една от най-честите причини за измирането на риба във водоемите.
Седем пъти над нормата е азот нитритен (0,44 mg/l, при норма 0,06 mg/l) . Стойностите на общия фосфор също са над нормата (0,73 mg/l при норма 0,3 mg/l).  
 
На 150 м под регионалното депо е констатирано изтичане на подземни води, които при извършените анализи показват отклонения по хлориди(425 mg/l при норми 250 mg/l). Повишената концентрация на хлориди във водата може да бъде косвен показател за замърсяване на водоемите с отпадъчни води.  
 
Проверката е извършена на 16-ти март, по сигнал за изтичане на замърсени води . 
Басейнова Дирекция е поставила условия за максимално ограничаване степента на въздействие върху повърхностните води. 
За неизпълнение на предписанията, директорът на БДИБР има право да наложи имуществена санкция в размер от 2000 до 20 000 лева на община Ямбол. 
 
Дали ще има още назначени проверки от държавни институции, за това дали има присвоени средства от обществената поръчка за 31 000 000 лева?
Не е ясно дали съда, прокуратурата и другите контролни органи ще имат смелост се самосезират. 
 
Ще понесе ли някой отговорността от ръководството на общината, ако се окаже че за сметка на качеството на строителството е застрашил здравето на всички ямболлии, заради лично облагодетелстване?
 
„ Знаем как да излезем от това екстремно положение в което сме изпаднали, но такъв е живота”, обобщи кмета Славов преди няколко дни пред представители на местни медии. 
 




















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#14 Алекс 03.05.2018 19:09

Имаше авария или Гошко се е насрал

 

 

#13 Господинва 03.05.2018 11:41

Имам въпрос също защо около района на ВИК и пазара се разнася смрад на мръсни канализации,това е непоносима миризма и не от доста време,от шахтите ли има проблем не знам,никой ли не му мирише да се реши този проблем!


#12 Страхил 03.05.2018 01:36

А за пречиствателната станция в Ямбол - пълно информационно затъмнение и управленска некомпетентност. Прекрасната река Тунджа минава през единствения областен град, който не пречиства отпадните си води. Апропо, защо общината упорито отказва вече трета година да запълни огромната каверна на "съорежението"? Може би чакат да се случи нещастие?

 

 

#11 Запознат 02.05.2018 19:45

айде като много знаете кажете защо общината дарява боклука ей така кажете бе тикви герберски


#10 Румен 02.05.2018 19:27

Лапай Герге, Лапай кмете да ти приседне дано

 

 

#9 Атанас 02.05.2018 08:28

https://offnews.bg/112/martva-riba-izpluva-kraj-iambol-625344.html Опресни си паметта.


#8 Рибар 02.05.2018 04:49

Ела Атанасе при нас на Тунджата да ловим риба. Стани за малко от тоя компютър и стига си писал лъжи и глупости.

 

 

#7 Атанас 30.04.2018 15:16

Ще ни изтрови както отрови рибата по реката с тази помия която излиза от боклуците.


#6 образ безподобен 30.04.2018 07:32

До Ерик: Коя фирма биваше рекетирана и коя унищожена? Нека говорим с имена! Не съм защитник на кмета, но предпочитам да се говорят конкретни неща. Такива приказки и за пазара не стават.

 

 

#5 сийка 28.04.2018 10:42

Нали нищо му нямаше на депото, Кмете!!! Лъжец и некадърник, страшна комбинация !


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!