Публикувай с Радио 999Публикацията е видяна: 1145


Получено на 29 Април 2013 в 12:27 от земеделец


"Консумираме едва 15% български стоки" - Явор Гечев

- Трябва държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%“

Развитието на земеделието е един от ключовите приоритети на Коалиция за България. Това заяви пред журналисти водачът на социалистите в Добрич Явор Гечев. Според него основният проблем на селското ни стопанство в момента е, че е ориентирано основно за производство и износ на зърнени култури.

„Трябва да направим така, че селско стопанство да е базирано на по-голям процент животновъдство, зеленчукопроизводство, производство на плодове, както и преработката и продажбата им тук на нашия пазар“, категоричен е Гечев. Водачът на социалистите в Добрич добави, че БСП има за основен приоритет създаване на условия за интензивно селско стопанство, базирано на високата добавена стойност от преработката на продуктите. „Обидно ниско е количеството български продукти продавани в магазините. Българинът може да си купи едва от 7% до 15% наши хранителни стоки в различните магазини. Затова трябва държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%“.

Явор Гечев е категоричен, че „Коалиция за България“ залага на създаване на нови мелиоративни съоръжения за напояване. „Ще се опитаме да вдигнем БВП от земеделие, като дадем преференция на българска продукция отгледана от наши фермери и произведена в наши фабрики“. На въпрос с колко може да се вдигне БВП от земеделие, Гечев заяви, че ако в момента от селско стопанство делът е 6,4%, то за няколко години той може да се удвои. „Затова искаме да направим поне 10 годишна стратегия за развитие на сектор „Земеделие“, като съберем всички страни- от собствениците на земя до производители и преработватели, като не ги скарваме, както правеха предишните управляващи, а намерим консенсус за дългосрочната стратегия.

„Ние сме заложили политика на подкрепа на кооперациите в България. Което е една от структурите които наистина функционират добре. Но те имат нужда от държавна подкрепа. Разбира се това не става без наука. Затова рязко трябва да подобрим положението на Селскостопанската академия и нейните звена в страната“, поясни Явор Гечев. Според него през последните четири години политиката в селското стопанство е била безрезултатна, защото в земеделското министерство са работили хора, които никога през живота си не са виждали почва. http://www.blitz.bg/news/article/196682


0 2


Коментари
Каква е цената на националното предателство? Демократично ли е нито една партия да не се допита до гражданите за...?!

вижте още

Най-ново от Публикувай с 999

Здрaвейте Пишa ви по повод безсилието нa общинa Ямбол д...

ЗАЩО ЯМБОЛ НЯМА ДА ИМА „НОВА БОЛНИЦА“? Години наред на...

Преди дни беше публикувана жалба на една пътничка за на...

Реклама