Публикувай с Радио 999Публикацията е видяна: 1465


Получено на 30 Май 2013 в 16:31 от начо


Започва изграждането на нов индустриален парк край Пловдив
Проектът предвижда да се създаде аграрно тържище и четири преработвателни предприятия

Едно от доказателствата за отличен микроклимат за чуждестранни инвестиции у нас са множеството големи компании, които в последните години навлизат в региона и привличат нови партньори. Най-голям потенциал има развитието на индустриални зони край Пловдив, който се налага убедително като инвестиционен център на страната ни. Първият проект за развитие на индустриална зона в България е този на зона Раковски, които бе стартиран преди 8 години на терен от 85 хектара.

Днес там има повече от 28 работещи предприятия и логистична база на Кауфланд от 90 000 кв. м. Там са световноизвестните компании „Либхер”, които сега строят и трети завод. Там са и „АВВ”, които правят сериозна инвестиция в индустриалната зона, като изграждат втори завод и планират да отворят минимум 700 нови работни места. Освен зона Раковски на до 10 км от Пловдив се намират и огромните индустриални центрове Марица и Куклен. Последната от които е промишлено търговска зона, разположена до летище Пловдив, която ще подпомогне китайските проекти за превръщане на летището в карго зона, както и проектът на държавата за изграждане на интермодален терминал. Към тях скоро ще бъде добавен и индустриален парк Тракия, насочен основно към селското стопанство, преработката на храни и селскостопанска продукция. Главен проект в този обект е създаването на аграрно тържище и четири преработвателни предприятия, които ще подпомогнат изключително много българските селскостопански производители.

Общата инвестиция възлиза на около 40 млн. евро и ще разкрие стотици нови работни места. С него ще се затвори кръга и обособи региона като безспорен и най-голям индустриален център - енергийно осигурен и с изградена инфраструктура. В крайна сметка проектите ще започнат да работят като един, за да осигурят множество възможности за инвестиране. Ако промишлено търговска зона Куклен има по-сериозна насоченост в областта на машиностроене, металургия, химическа промишленост, индустриална зона Тракия ще е силна в преработката на селскостопанска продукция. Раковски вече има традиции в логистиката, а Марица обобщава всичко.

Китай има сериозен интерес и към туризма и българското селскостопанско производство, в което за последните години са инвестирали милиони от много силни израелски компании. Регионът на Пловдив е много привлекателна инвестиционна дестинация, защото притежава над 35 000 декара за стопански дейности. В общината са съсредоточени 14 000 декара, а около нея 8700 декара, които са застроени като индустриални зони. Ако се прибавят индустриалните земи и в съседните общини, цифрата веднага набъбва с още 12 000 декара.

Вече са осъществени първи форми на сътрудничество между България и Китай чрез компаниите China Volant Industry Co. Ltd – голяма компания, чиято дейност е в различни отрасли. Конкретно в България ще се занимава с производство на тръби и питейно водоснабдяване. Те планират и значителни инвестиции в инфраструктурни проекти. Китайската компания Huawei, която е лидер в телекомуникационната индустрия, е също нов партньор на страната ни.

Настоящите инвеститори посочват като една от причините България да бъде предпочитана пред съседните държави като Румъния у Украйна, са условията, които са доста по-добри. У нас има по-ниски корпоративни данъци, евтина но образована работна ръка и нисък данък върху дивидентите. http://www.blitz.bg/news/article/202639


3 0


Коментари
Каква е цената на националното предателство? Демократично ли е нито една партия да не се допита до гражданите за...?!

вижте още

Най-ново от Публикувай с 999

Здрaвейте Пишa ви по повод безсилието нa общинa Ямбол д...

ЗАЩО ЯМБОЛ НЯМА ДА ИМА „НОВА БОЛНИЦА“? Години наред на...

Преди дни беше публикувана жалба на една пътничка за на...

Реклама