Публикувай с Радио 999Публикацията е видяна: 1473


Получено на 18 Юли 2013 в 12:51 от градинарПравят борси само за родни зеленчуци
Прекупвачите аут от търговията на пазара, гласят спешни мерки за спасяване на българските земеделци

Специализирани борси за продажба на български зеленчуци спасяват родните производители от кризата. Това съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" министърът на земеделието проф. Димитър Греков.

Борсите ще бъдат ситуирани в големите градове, а земеделците ще предлагат стоката си без посредници. Задължително обаче трябва да бъдат сертифицирани и регистрирани. Това условие са поставили и големите вериги магазини, които са готови да заредят щандовете с български плодове и зеленчуци.

Паралелно с това трябва да продължи и борбата с контрабандата, заяви министър Греков. Проверките по борсите и пазарите трябва да станат ежедневие, а не да се правят като ПР-акция. За да е ефективен, в контрола трябва съвместно да работят служители от Агенцията за безопасност на храните, НАП и МВР. Според министър Греков напрежението сред земеделците ескалира в момента, след като в сектора са натрупани проблеми от 20 г. Той заяви, че е трудно да се работи, когато хората протестират, но пък това е стимул за по-съвестно изпълнение на задачите.

Сред належащите е справянето с контрабандния внос, който е процъфтявал години наред. Това няма как да се случи веднага, но при строг регламент нещата ще тръгнат в правилна посока. Важно е земеделците да се регистрират, като обявят точно площта, която обработват и продукцията, която добиват. Така ще се знае колко от нея може да се реализира на вътрешния пазар и да се търси начин за износ на останалите количества.

В сферата на земеделието ще бъде даден шанс на малките стопанства и мандри, както и на хората, които гледат добитък в планинските и полупланинските райони. Предвижда се отпускане на до 1200 евро за малки семейни стопанства. В момента животновъдите губят, тъй като им се плаща по референтни стойности от 2009 г. Тогава сумите са определени на броя животни, които до 2013 г. са се увеличили многократно. В момента в страната ни има 33 хил. ферми, които не отговарят на изискванията.

Министър Греков обяви, че ще бъде създадена и нова система за напояване, тъй като изградената преди години е почти напълно разрушена. Той уточни, че с първата заповед, която е издал, е забранил изваждането на тръбите на "Напоителни системи". Това, което направихме през последните години, е истинско харакири, обясни министърът. Той подчерта, че идва глобално затопляне и не е възможно да правим земеделие, ако няма как площите да бъдат напоявани.

Греков обяви, че субсидирането на тютюнопроизводителите за следващия период е гарантирано и ще е „единствено и само национално“. Реколтата от 2013 г. ще бъде дофинансирана с 11 млн. и половина лева.
http://fakti.bg/biznes/71619-pravat-borsi-samo-za-rodni-zelenchuci


5 0


Коментари
Каква е цената на националното предателство? Демократично ли е нито една партия да не се допита до гражданите за...?!

вижте още

Най-ново от Публикувай с 999

Тъмната страна на Ямбол Изпращам ви снимки от няколко я...

Докога служителите на градския транспорт ще возят потен...

Здравейте. Попаднах на една новина която още веднъж пок...

Реклама