Публикувай с Радио 999Публикацията е видяна: 1321


Получено на 15 Януари 2014 в 10:17 от Костадин


Българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости, по-нещастни и все по-малко на брой.

Тази тъжна констатация направи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика по време на пресконференция в БТА. За тази своя констатация ученият цитира данни от Евростат, според които 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.

Реалната демографска картина, която по думите на експерта официалните институции премълчават, е че се топим с 8 души на час. Това се дължи на демографския срив, смъртността и заминаването на младите хора в чужбина.

Според данни на Центъра за демографска политика след 20 години българите ще бъдат около 5,9 милиона, което с почти 1 милион по-малко от днес. От тях българският етнос ще бъде 3,1 милиона души, ромите около 1,8 милиона, а българите от турски и друг етнос – малко над 1 милион.

“Единственото решение е да има повече деца от образовани родители, защото не може да не умееш да броиш до 10, а да имаш 11 деца”, коментира проф. Петър Иванов.

По данни на експерта България е на първо място по намаляване на населението, тъй като нямало друга държава в света с "такива скокове за спад на раждаемостта". Ученият съобщи, че през 1950 г. в България са били родени 182 000 деца, през 2009 г. - 81 000 деца, през 2011 г. - 71 000, а през 2013 г. - 61 000 деца.

Eкспертът категорично опроверга обявеното наскоро твърдение, че България е на 14 място в света по интелигентност. По думите му страната ни е в 14-а група по интелигентност - с 94 IQ, според ранглиста с методиките за изчисляване на коефициента на интелигентност.

Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа, коментира проф. Иванов.

Той обясни и защо на практика това е така – според данни на статистиката у нас има много неграмотни хора – близо 70 процента от безработните в България.

"Според европейски статистически институти 39,4 процента от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват", заяви Петър Иванов. Той добави, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям.

Проф. Петър Славейков от Центъра за демографска политика очерта и някои заплахи за националната ни сигурност вследствие на демографската катастрофа в страната. По думите му намаляването на населението и на неговата гъстота ще доведе до политическо, икономическо и военно отслабване на държавата ни.

Той отбеляза, че и сега има дисбаланс в структурата на българското население, тъй като жените са 51,5 процента от него. Общото застаряване на населението води и до ограничаване на вътрешния пазар, тъй като сега пенсионерите у нас са около 2,5 милиона, имат ниски пенсии, а оттам и покупателната им способност е малка, коментира проф. Славейков.

Според учените от Центъра за демографска политика, за да се решат демографските проблеми трябва да се пристъпи към бързо, дръзко и шоково увеличаване на доходите у нас.
По публикацията работи: Красимир Ангелов
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/13/bylgarite-vse-po-bedni-po-bolni-po-prosti-i-vse-po-malko-na-broi.212321#.UtYDXi5_lL8.facebook


2 0


Коментари
Каква е цената на националното предателство? Демократично ли е нито една партия да не се допита до гражданите за...?!

вижте още

Най-ново от Публикувай с 999

Здрaвейте Пишa ви по повод безсилието нa общинa Ямбол д...

ЗАЩО ЯМБОЛ НЯМА ДА ИМА „НОВА БОЛНИЦА“? Години наред на...

Преди дни беше публикувана жалба на една пътничка за на...

Реклама