Публикувай с Радио 999Публикацията е видяна: 1275


Получено на 13 Март 2014 в 09:22 от Радулов


Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под 200 жители и са пред изчезване, сочи статистиката.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване, наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората емигрират в чужбина.

Областта е с най-малобройно население в страната – малко над 99 хил. души. Само през последните 10 години населението във Видинско е намаляло с близо 24% или с близо 31 хил. души, съобщи директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Причините за това намаление са отрицателния естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е ѝ възрастовата структура на населението, само 15% от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита статистиката.

Най-малкото село в областта е с двама жители

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители, отчетоха след преброяването от статистика. Това е и първото село, което се очаква да изчезне в близките години.

Над 80 от селата във Видинския регион са пред изчезване

Най-малкото село в областта е с двама жители
В селата Каниц, Граничак и Бояново живеят съответно девет, 10 и 11 души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В последните две години от картата на България бяха заличени две села във Видинско – Халовски колиби в община Бойница (от октомври 2012 г.) и Бостаните, община Чупрене (от август 2012 г.).http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-80-ot-selata-vyv-vidinsko-sa-pred-izchezvane-6007371

След 25 години национално отговорна регионална политика, резултатът е този!


0 0


Коментари
Каква е цената на националното предателство? Демократично ли е нито една партия да не се допита до гражданите за...?!

вижте още

Най-ново от Публикувай с 999

Здрaвейте Пишa ви по повод безсилието нa общинa Ямбол д...

ЗАЩО ЯМБОЛ НЯМА ДА ИМА „НОВА БОЛНИЦА“? Години наред на...

Преди дни беше публикувана жалба на една пътничка за на...

Реклама