Обратно към категорията

Конституционният съд отмени задължителното гласуване

   

Конституционният съд отмени задължителното гласуване

Конституционният съд единодушно отмени задължителното гласуване. Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов, съобщава Правен свят.
С днешното решение се отменя целият текст на чл. 242 а от Изборния кодекс, който предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.
 
Формално задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс остава, но няма да има никакви последици от неизпълнението му.
 
Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица.Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова, според която избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.
 
Припомняме, според Мая Манолова, този член 242 е рестриктивна ограничителна мярка, която на практика обрича на гражданска смърт избирателите и ги лишава от основно право - изборното.
 
След като законодателят е въвел задължително гласуване е нелогично санкцията срещу неупражнилите правото си на глас да бъде заличаване от избирателните списъци. Това Манолова определи като "гражданска смърт".
 
Омбудсманът атакува с жалба пред КС и ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница. Решение по и по този казус не се очакваше преди изборите за президент, които се проведоха през есента на миналата година.

news.bg 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!