Обратно към категорията

Миналото възхищава, но и възпитава

   

Миналото възхищава, но и възпитава

Има множество впечатления, с които да бъде запомнена от учениците в ОУ „Стефан Караджа“ – село Стефан Караджово образователната екскурзия до хайдушкия Сливен, проведена на 16. И 17 юни 2017 г. В нея взеха участие 59 ученици (от I до VIII клас) и 6 преподаватели. Тя бе реализирана по проект „Заедно да учим и творим“ (финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове) по Дейност 4: „Съхраняване и развиване на културната идентичност  на учениците от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда“, т. 4. Организиране и провеждане на образователни екскурзии.
Многолюдната група бе настанена в хотел след пристигането си около 10 часа в красивия град – в подножието на гордата Стара планина. После се отправиха всички – деца и учители към къща музей „Сливенски бит“, където бяха впечатлени от изчерпателната беседа на ескурзовода.
Обядът се състоя в местен ресторант, а Регионалния исторически музей посетиха следобед, където с интерес разгледаха експонатите и изслушаха разясненията, поднесени чрез обширна беседа. Не им липсваше и свободно време преди вечерята в същия ресторант. А привечер се забавляваха волно и весело в градския парк на Сливен.
На следващия ден, след закуска, ескурзиантите се отправиха към къщата музей „Хаджи Димитър“. Там научиха много за живота и делото на прочутия българин, неговото семейство, разгледаха изложените експонати и се подписаха с почит в книгата за посетители.
След вкусния обяд потеглиха обратно към Стефан Караджово – родно място на друг прочут войвода и съратник на Хаджи Димитър, възпят с възторг и гордост в нашия хайдушки епос и от поезията на български класици – Караджата!
Всяка среща с миналото (близко или по-далечно) събужда в душата носталгично възхищение от красотата и героичния облик на един отминал свят. Преклонение, което несъмнено оказва възпитателен ефект върху подрастващите.


Бинка Величкова

пресцентър община Болярово 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!