Обратно към категорията

Телефонни измамници атакуват Ямбол!

   

Телефонни измамници атакуват Ямбол!

Днес в дежурната част на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от жители на Ямбол, станали обект на опит за телефонни измами. 
Сценарият, който прилагат днес измамниците отново е: „искане за съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“.  В този сценарий гражданинът получава телефонно обаждане от непознат, който се представя за полицейски служител, като е  възможно дори да посочи длъжност и фамилия. Непознатият обяснява, че телефонът на гражданина е обект на телефонни измамници и скоро ще бъде атакуван. Малко след това се обажда друг непознат, който вече иска пари по различни схеми, а понякога за по-голяма сигурност, че ще бъде разпознат като измамник, отправя закани и заплахи за живота и здравето на евентуалната жертва. Следва повторно обаждане от мнимия полицай или от непознат, който се представя за прокурор, като в разговора се иска съдействието на гражданина за задържането на телефонните измамници. Въз основа на предоставените лични данни от евентуалния потърпевш /имена, адрес, телефон/  се дават и указания къде и как да бъдат оставени или хвърлени парите и ценностите, необходими уж за залавянето на престъпниците. Разбира се има и пояснение към съдействащия, че поне определено време след даването на парите не трябва да излиза и да разговарят с други хора, уж за да не попречат на работата.
 
Уважаеми съграждани, бъдете бдителни! Уверяваме Ви, че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона с настояване за даване на пари. 
Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Измамниците използват различни сценарии, дори чрез заплахи. Постоянно променят тактиката си, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. За да постигнат целта си,  те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние. 

 
При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.
 
 

Татяна Павлова
ОДМВР Ямбол









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!