Обратно към категорията

Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза": ИСКАМЕ И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ!

   

 Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза": ИСКАМЕ И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ!

На редакционната ни поща бе изпратено искане от Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза", обединило над 50 граждани на града. Искането е оправено във връзка с подаден сигнал на Общоградското събрание - проведено на 13.11.2017 г. в сградата на НТС Ямбол, относно това, че гражданите на Община Ямбол плащат за 2017 г. многократно по-висока такса за битови отпадъци спрямо таксите в община Сливен. Парадоксът в случая е, че община Сливен ползва същото депо за депониране като община Ямбол - в с. Хаджи Димитрово. Въпреки по-високите транспортни разходи, община Сливен, успява да покрие нуждите си за обслужване на населението и бизнеса си с 2,5 по-малко финансови средства (на условна единица услуга). Oт сдружението настояват, ОбС Ямбол до края на 2017 г. да приеме, съгласно Закона за местни данъци и такси, нова План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, като тя е с равни или по-малки размери промили от тези в община Сливен
 
Вижте подробностите в Искането, което е изпратено до председателя на ОбС Ямбол Данаил Ибришимов, до кмета на Ямбол Георги Славов, до общинските съветници на Ямбол, както и до всички медии в града. Публикуваме го без редакторска намеса и съкращения:
 
" Уважаеми съграждани от Община Ямбол,
Уважаеми г-н Ибришимов,
Уважаеми дами и господа общински съветници,
Уважаеми г-н Славов,
Уважаеми дами и господа от медиите,
 
Във връзка с подаден сигнал на Общоградското събрание (проведено на 13.11.2017 г. в сградата на НТС Ямбол, по инициатива на Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата обща кауза"), бе направена справка в интернет страницата на община Сливен.
Установихме, че с приета още на 17.10.2017 г. и влязла вече в сила План-сметка, одобрените от ОбС Сливен нови размери промили за облагане с Такса битови отпадъци са както следва: 1.05‰ за граждани и 1.50‰ за бизнеса в град Сливен за 2018 г.
Изводът който правим (а той е очевиден), е че Ние, гражданите на Община Ямбол платихме (и плащаме) за 2017 г. многократно по-висока Такса за битови отпадъци - респективно размерите промили в Община Ямбол са както следва: 2.46 ‰ за граждани и 4.04 ‰ за бизнеса (т.е. 234% по-високи такси за гражданите и 269% по-високи за бизнеса на Община Ямбол), плюс допълнително завишение от 623973.70 лв. по искане на кмета Славов и с решение на ОбС Ямбол (за натрупаните дължими от община Ямбол средства към РИОСВ Ст.Загора). Удивителна разлика. Още повече че община Сливен ползва същото депо за депониране като община Ямбол - в с. Хаджи Димитрово и по тази причина има драстично по-високи транспортни разходи. Но въпреки тях, община Сливен, успява да покрие нуждите си за обслужване на населението и бизнеса си с 2,5 по-малко финансови средства (на условна единица услуга). Трябва да напомним, че в края на 2016 кметът Славов, всъщност поиска много по-високи размери промили за 2017 г. (до 3,5 пъти повече), но в резултат на гражданския натиск и заведени дела в съда бе принуден да оттегли искането си чрез нарочно решение на ОбС Ямбол.
Нашето искане на ГД "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза" е:
ОбС Ямбол до края на 2017 г. да приеме, съгласно Закона за местни данъци и такси, нова План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, като тя е с равни или по-малки размери промили от тези в община Сливен. Като представители на нашите граждански права и интереси в местната власт, възлагаме на всички общински съветници, независимо от тяхната партийна принадлежност, съвестно да се запознаят с предимствата на решенията взети от техните колеги от ОбС Сливен, и техния положителен опит. Още повече, че изпълнението на нашето Искане, освен икономически стимул за граждани и бизнес, ще даде възможност на кмета Славов да докаже управленски качества и "голямата си грижа за пестеливото харчене на средствата на данъкоплатците", която сам нееднократно е заявявал.
Нека стане пределно ясно, че е крайно необходимо обществените средства, парите на нас гражданите, да се разходват ефективно от местната власт. В противен случай тази власт, не е на нивото нито на нуждите, нито на интересите на обществото, и тя става опасна и вредна. Това твърдим ние. И като гражданско движение, посветено на Общата кауза Да възродим Ямбол, ние ще бъдем настойчиви и последователни в нашите искания ресурсът на тази огромна власт, концентрирана в местното самоуправление да се използва в интерес на всеки член на обществото, а не само на единици от него. Това е базисно условие за генериране на по-висок жизнен стандарт и на по-високи доходи за всеки наш съгражданин.
Относно приемането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, имаме готови и работещи предложения, как да занижим още повече таксата битови отпадъци, която ще плащаме през следващите години, като желаещите граждани и фирми се включат в предварително първично отделяне на вторичните суровини от отпадъците, за което да бъдат стимулирани с намаляване на дължимата от тях "такса смет"; или директно стимулирани чрез изграждане на няколко изкупвателни пунктове на вторични суровини на територията на Община Ямбол! Всъщност това е работеща практика, позната в много страни от общия ни Европейски съюз, с която практика се наемаме да ви запознаем при обсъждането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол.
В очакване на решение и отговор от страна на ОбС Ямбол и на Община Ямбол:
 
С уважение: Александър Петров
    Борислав Пехливанов    
    Иван Кърцъков         
    Каньо Канев    
    Красимир Стойчев    
    Рафаел Калдерон    
    Росица Бакалова    
    Тодор Михайлов    
    Тодор Стоянов    
    Христо Христов    
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!