Обратно към категорията

Тодор Стоянов: Занаятчийството в България е унищожено

   

Тодор Стоянов: Занаятчийството в България е унищожено

Тодор Стоянов: "Дълги години бях издател на в-к „Живот и пари“, по настоящем се занимавам с издателска дейност. Първо да изразя и аз съжалението си, че поканените не са тук. Но от части липсата им доказва властовото разстояние, което имаме между избиратели и избраници. Но това си остава за тяхна сметка! Така или иначе градът си има своите проблеми и ние трябва да говорим и да търсим тяхното решение, защото нещата стават все по-лоши. 
 
Взех отношение да говоря за икономиката, защото не всеки един от нас знае в какво положение се намира тя. Без новатори и без нови предприемачи няма как икономиката да се развива в бъдеще. А истината е, че разчитаме на предприемачи, които вече са в предпенсионна възраст. Не че те не са способни, но какво ще дойде след тях?
 
Да започнем с това, защо хората се организираме и живеем в общество? Причината е, че се събираме заедно, за да създаваме ползи помежду си, въз основа на това, че всеки индивид има особени способности и в резултат на тези ползи крайният резултат на живота е много по-положителен. Казвам това, за да си припомним основните постулати, върху които обществата се развиват. 
 
Така ли живеем в момента ние? Определено не. Каква е икономиката в България? Макар че се води пазарна, тя е икономика на привилегиите. Привилегии имат инвеститорите първи клас в България. Дават им се от бюджета средства за инфраструктура, те не плащат данъци. Казват че плащат ДДС, но то се плаща реално от потребителите, те просто го внасят. Проблемът с инвеститорите първи клас е, че когато вече не им харесва средата просто си събират багажа и се местят на друго място. Както знаете част от Миролио е се мести в Мароко. Има много такива примери. 
 
Казвам това, защото тези изключителни права се предоставят не от решенията на гражданите и за техните интереси, а от определени групи от хора, част от тях, които липсват днес. Не че имам нещо против индустриите от едрия бизнес, но такъв подход и такава икономика на привилегиите убива местната икономика. Бавно я потиска и накрая я унищожава! Ще дам и пример. 
 
През 2010г за 37 секунди в МС беше взето решение 72 занаята да бъдат зачеркнати от списъка на занаятите. Беше унищожено занаятчийството в България. Да, те могат да се упражняват като професии, но не и като микро бизнес. Най-малкото, че този микро бизнес даваше препитание на много хора. В цяла Европа има занаяти. Там се създава и занаятчийско обучение, предават се занаята на подрастващите между 12-18 години. Защото така се учат как се прави връзка между ръцете и мозъка, така се създава реално умение. Но това в България вече го няма.
 
Българските занаятчии вече нямат равни права с европейските, макар че имаме равни граждански права. Това е факт. В името на какво беше направено всичко? Ако имаше представители на ГЕРБ тук бих им казал, че може би трябва да си ревизират решението. Защото те понякога проявяват гъвкавост и бързо вземат обратното на това, което са решили. И това е предложението – да бъдат възстановени 72 занаята. Въпрос на избор е! В цяла Европа може да отидеш в пекарна и да си вземеш току що изпечен хляб например. Докато тук трябва да минеш през едни тежки процедури, с едни папки, които в края на краищата отказват човека."


*Първа част от изказването на Тодор Стоянов на провелото се общоградско събрание в Ямбол

 













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Г Р 28.11.2017 22:48

Браво!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!