Обратно към категорията

Разбра се кой е арабинът, въртял наглата далавера със скъпоструващи лекарства в България

   

Разбра се кой е арабинът, въртял наглата далавера със скъпоструващи лекарства в България

Арабинът Амир Мохамед е изнесъл незаконно медикаменти за над 80 млн. лева тази година. Той е собственик на компанията "Чирита", търговец на едро на лекарства, която има складове в столичния квартал "Хаджи Димитър".
 
Разследващите от ГДБОП и специализираната прокуратура смятат, че той е лидерът на организирана престъпна група, която е изнесла в страни от Европейския съюз скъпоструващи медикаменти, като по този начин е оставил стотици пациенти у нас без необходимите животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.
 
Сред лекарствата масово изкупувани от бандата са медикаментът за рак на гърдата "Золадекс", за ревматоиден артрит "Хумира", "Енбрел", както и медикаментът за болестта на ХОББ "Спирива".
 
Разследване на "Стандарт" показва, че Мохамед върти схемите за незаконно придобиване на лекарства от аптеки и износът им в ЕС най-малко от 2014 г. През 2015 г. фирми на Амир Мохамед и други търговци на едро бяха изкупили незаконно от аптеки лекарства за 4,4 млн. лева. С Амир Мохамед са свързани и аптечни вериги, като фирмата "Фалконс 2000", регистрирана в Сливница, а една от аптеките се намира на столичната улица "Иван Асен II".
 
Незаконният бизнес на Амир Мохамед бе ударен в спецакция на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на миналата седмица. Разследващите са проверили над 60 адреса в София, Сливница, Пловдив и Шумен.
 
 Седем лица са участвали в групата. Заедно с Мохамед зад решетките са аптекари и лекари, изписвали с фалшиви документи лекарства. Най-финото престъпление, измислено от Амир, е да внася оригинални лекарства на световни производители от Турция, които след като били преопаковани, отивали като паралелен износ в страните от Европейския съюз.
 
Така чрез престъпната си схема Амир Мохамед успявал да вкара незаконно нерегистрирани илачи от страна извън ЕС, като на практика е застрашавал и живота на европейските пациенти поради съмнителния произход на медикаментите.
 
Цените на лекарствата в България са близо два пъти по-ниски отколкото на пазарите в Германия, Швеция, Великобритания. Това прави паралелния износ, който иначе е изцяло легален, особено изкушаващ за търговия.
 
 
В същото време заради незаконния износ българските пациенти - най-вече болни от ревматоиден артрит, инсулинозавсими, както и раковоболни, остават без необходимите лекарства заради недостига им на пазара поради прекомерно големия им износ. "Разследваме схемите, по които лекарства напускат аптеките към търговците на едро, както и изчезването им от българските болници", съобщиха от Специализираната прокуратура.
 
Държавата се опита да регулира износа през 2014 г., когато парламента прие промени в Закона за лекарствените средства и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) можеше да спира износ за ЕС, ако има съмнения, че пациентите у нас ще останат без илачи. Конституционният съд обаче отхвърли най-важните регулации и на практика остави Агенцията с вързани ръце.
 
Групата на Амир Мохамед ще бъде обвинена за данъчни престъпления и пране на пари.
 dariknews.bg









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!