Обратно към категорията

Интензивните валежи създадоха проблеми в равнинната част на община Сливен

   

Интензивните валежи създадоха проблеми в равнинната част на община СливенНад 60 литра на квадратен метър са падналите дъждове в община Сливен през почивните дни. Количеството дъжд е отчетено за по-малко от 15 часа- от събота вечерта до неделя преди обяд. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник-отдел „Сигурност и управление при кризи“. Проблеми са възникнали в равнинната част на общината. Язовирът в с. Николаево не е могъл да побере водата от интензивните валежи и е прелял. Част от нея се е разляла по пътя между с. Николаево и гр. Кермен. За по- малко от три часа обемът на язовира е бил значително понижен, а пътят отново е станал проходим. Работили са екипи на ВиК- Сливен и „Напоителни системи“- Сливен, съвместно с членовете на щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия на Община Сливен. Самият язовир не застрашава имоти на хора от селото.

В с.Бинкос със съдействието на „Напоителни системи“- Сливен са вдигнати шлюзовете на река Тунджа. Така е минимизирано заливането на пътя между селата Бинкос и Струпец и той е проходим.

„Част от дигата на река Тунджа край пътя между с. Самуилово и с. Крушаре е сериозно провокирана и има опасност да бъде намален габаритът на пътя“, съобщи още инж. Снежана Кънева. Тъй като дигата е извън регулация е подадена информация на Областна администрация и предстои да се сформира комисия за предприемане на мерки.

Дъждовете са създали проблеми и в гр. Кермен, където има наводнени имоти заради силно покачено ниво на подпочвените води. РСПБЗН- Сливен е предприела отводнителни действия.

Според направените огледи най-сериозни са били проблемите в местността „Барутни погреби“, където улиците са се превърнали в реки, а преминаването на пешеходци и автомобили- силно затруднено. Хората сами са изграждали диги с подръчни средства. Няма наводнени имоти, но дворовете са били под вода.

Заради изхвърлени отпадъци в местността „Рамануша“ водата не може да премине през водостока. Провокирани са перилата, едната тръба е изцяло запушена, другата е с недостатъчна проводимост, а третата е със силно намален отток. Това води до разрушаване на бреговата ивица с риск за провокиране на съоръжението. „При високи води не може да се работи. След понижаване на тяхното ниво и почистване на пренесените отпадъци, едва тогава може да се прибегне към укрепване на мостовото съоръжение“, допълни още инж. Кънева.

В останалите населени места, където има язовири, реки и дерета, проблеми не са възникнали.

 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!