Обратно към категорията

Потвърдиха първия грипен щам за сезона

   

Потвърдиха първия грипен щам за сезона

"Потвърден е първият грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на грипа в България". Това съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
„Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент. Тръгва циркулацията на грипа в България“, обясни проф. Кантарджиев. 
 
Първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес, напомни той. Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички. 
 
„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна“, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.
"Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукта. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, обясни той. 

nova.bg 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!