Обратно към категорията

Повече от 60 години мъж от най-стария ямболски квартал води коледарски групи

   

Повече от 60 години мъж от най-стария ямболски квартал води коледарски групиПовече от 60 години Янаки Терзиев от най-стария квартал в Ямбол - "Каргона" води коледарски групи и учи младите си последователи как да съхраняват древната традиция.
Това бе посочено при откриването на фотоизложба под наслов "Каргонските коледари през годините" в кварталното читалище "Пробуда". Пред черно-белите снимки се събраха представители на няколко поколения коледари с техните спомени и намерения за в бъдеще.
Според етнографи ямболските коледари са уникални със своето облекло и с характерното изпълнение на коледарския танц "буенек". Те са облечени с войнишки бричове, обшити с кожа и гайтани, обути в кавалерийски ботуши с шпори, загърнати с червени кърпи, на главите са с кожени калпаци, обкичени с пуканки и чемшир. От тежките стъпки на дузината млади мъже земята наоколо трепери, а "буенекът" държи изпъната редицата на "кудата".
Коледарите обикалят домовете, водени от избрания от тях "станеник", задължително наметнат с тежък ямурлук и с бъклица с вино в ръка. Мъжете благославят стопаните, членовете на тяхното семейство и имота им, а те ги даряват с обредни краваи, орехи, сушени плодове и суджуци.












Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Страхил. 08.12.2017 06:42

Поклон пред пазителите на традициите!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!