Обратно към категорията

Таксиметрови шофьори в Ямбол излязоха на спонтанен протест днес

   

Таксиметрови шофьори в Ямбол излязоха на спонтанен протест днесзаради нападението над техен колега, който беше прострелян от двама ученици преди два дни.
Протестът бе срещу посегателството над шофьори, споделиха протестиращите пред БНР.

Исканията им са свързани с по-адекватни мерки от страна на полицията и други мерки като записване на данните на клиентите при маршрути извън града, което да гарантира безопасността на шофьорите.

Протестиращите ще внесат своите искания в Община Ямбол - основно за по-голям контрол и за урегулиране на местата за такситата.

Повечето от шофьорите споделиха, че в момента няма на кого да разчитат за сигурността си и единствено разчитат на Бог.

До днешния протест се стигна, след като на 11 ноември двама ученици от Спортното училище в Ямбол -  на 14 и на 18 г., извършиха въоръжен грабеж и опит за убийство на 31-годишния таксиметров шофьор в ямболското село Дражево.

Таксиметровият шофьор е бил изпратен за поръчката от диспечера на фирмата. Младежите били клиентите. При опит да го оберат шофьорът е прострелян  с преправена въздушна пушка и газов пистолет. Успява обаче да подаде сигнал на тел. 112 за нападението преди да изпадне в безсъзнание. Животът му е спасен след операция в ямболската болница. 

Младежите са задържани в околностите на селото.

Те са известни в града като изключително добри ученици и добри спортисти, единият - Симеон, има отлични резултати в бокса и в училище, няма никакви прояви на агресия до момента и никой не е вярвал, че може да участва в подобно нападение.

Професор Калин Гайдаров, който е член на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България и преподавател в Нов български университет, коментира темата за агресията сред младите, като подчерта, че отговорът на въпроса защо хора на такава крехка възраст, с отлични спортни резултати, се държат като гангстери, трябва да се търси в липсата на адекватни примери и ценности в обществото. Отговорът е, защото обществото го позволява, подчерта той:

"Ние имаме едни практики, които, за съжаление, се задълбочават в тази област - това е така наречената всепозволеност и липсата на ясна, отчетлива и реципрочна реакция от страна на институциите по отношение на видни нарушения, не само от криминален тип, но и от социален и морален тип", смята проф. Гайдаров.

По думите му в обществото няма и не е имало в близкото минало ясна визия за това как ще се развива в областта на морала, няма социални ценности за отговорността на хората един към друг.

"Обществото по никакъв начин и всички хора в него нямат пред себе си примерът, който да ги сплоти и да ги организира и хората, които имат едно позитивно социално поведение, да бъдат подкрепени от обществото, да бъдат насърчавани, да бъдат давани и позитивните примери за постижения в области на социалното функциониране, които са от полза за всички.

Вместо това ние виждаме непрекъснато агресия, насилие, безотговорност, нахалност, безочие и така нататък - и когато обществото не реагира, когато то няма позитивен списък, така да се каже, какво трябва да правят хората и какво обществото иска да правят хората, как то иска да изглежда, то тогава, както се казва, всеки може да прави каквото си иска", изтъкна Гайдаров.

Той подчерта огромната роля на образователните институции за това, децата да бъдат възпитавани в отговорно социално поведение. Това трябва да бъде целенасочена държавна политика, категоричен е експертът.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!