Обратно към категорията

Ямболският цепелин рекордьор излиза на пощенска марка

   

Ямболският цепелин рекордьор излиза на пощенска марка

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки ще валидира издание на тема: „100 години от полета на Ямболския цепелин (L59) – най-дългият полет без прекъсване във военната история” .
Блокът е с една пощенска марка с номинална стойност 0,65 лв. и се издава в тираж 3 600 бр. Художник на проекта е Емилиян Станкев.
Темата за дирижаблите е изключително интересна за филателистите и е отразявана няколко пъти в българското маркоиздаване.
Сюжетно обаче, това е първата марка, посветена на конкретен цепелин. Уникалното съоръжение е носело номер L-59 и се е числяло в щата на немската армия. През Първата световна война L-59 е бил дислоциран в хангар край ямболското село Кабиле.
През 1917 г. цепелинът поставя световен рекорд, изминавайки разстоянието от Ямбол до Хартум в Судан и обратно за 95 часа и 5 мин.
Второто издание е посветено на 400-годишнината от рождението на големия испански художник Бартоломе Мурильо и представлява пощенска марка с номинал 1 лев, отпечатана в тираж 11 000 броя. и специален пощенски печат. Художник на изданието е Капка Кънева.
 



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!