Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ДЕНИС ИЛИЕВ, 9 КЛАС

   

ЕСЕ НА ТЕМА:

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от деветокласника Денис Петров Илиев от Професионална техническа гимназия „Иван Райнов" гр. Ямбол на тема  "Истината за свободата".
Информация за конкурса вижте ТУК.

 

 

 "Свободата е идеал, към който всеки човек се стреми. Никой от нас не трябва да позволява да бъде мачкан и да не му се дава право на глас. Но за съжаление в днешно време хората си мислят, че са свободни, но всъщност не е така. Те биват управлявани от политици с алчни сърца и черни души, които биха направили всичко за да постигнат целите и амбициите си.  Командват ни, а ние дори не можем да го осъзнаем. 
  На времето нашите предци са се борили за „свобода“, но в действителност те не осъзнавали, че свободата може да е по-лоша дори и от робството. Когато сме били потискани и мачкани, ние сме се държали един за друг и сме се подкрепяли, а сега сме разединени и мислим само за себе си. Ако някой е в беда, едва ли много хора ще се притекат на помощ. Повечето от нас ще застанат и ще гледат отстрани как другия страда, което всъщност е много жалко. Затова ли са се борили предците ни? Те са дали живота си за създаването на една държава, която сама да взема решенията си и да не се налага да бъдем „отпадъка на обществото“.
 Вече сме 21 век и се водим една свободна нация. Да, но не е така.     Ние, българите, може и да се стараем да достигнем нивото на развитие на големите страни като Германия, САЩ, Русия, но никога няма да бъдем като тях. Не и докато продължаваме да сме една разединена държава. Защо умните и ценни кадри бягат от родината си и отиват да работят в чужбина? Защо народът постоянно се оплаква от своите политици? Защо повечето от нас вземат мизерни заплати? Защото лидерите на нашата страна не мислят за народа си, а само за себе си. Точно поради тази причина заплатите и образованието в България са толкова зле. Умните и образованите хора бягат зад граница, понеже в момента в нашата „свободна“ държава няма бъдеще, поне засега. С всяка изминала година отиваме все по надолу и ако това не се промени, 
много скоро можем да станем една държава от третия свят, бореща се за своето оцеляване.
    Свободата не означава да правиш каквото си искаш без да ти пука за последствията. Тя е отговорност. Вместо да рушим и унищожаваме всичко хубаво и красиво, ние трябва да се стараем да го запазим. Представете си какво ще се случи, ако всички българи по света се завърнат у дома, ако обединим усилия и средства за да постигнем нещо. Нещо голямо! Да започнем начисто и да изградим една нова и обединена България, не тази, която се крие зад корумпирани политици, а тази, която може да застане редом до световните лидери и да покаже, че не е само едно малко петно върху картата, а една малка, но силна, образована и здравомислеща държава, която може да постигне много.
   Нашата родина е една свободна, но и разделена държава. Ние, българите, не се опитваме да си помагаме и да създаваме, а само се караме и набеждаваме другите за собствените си грешки и провали. Винаги се опитваме да избягаме от отговорност и да я прехвърлим на някой друг. Също така доста от нас нямат свое мнение. Те правят това, което им е казано, като марионетки, или биват подкупвани, за да си затварят очите. Това, според мен, не е поведение на свободен човек. Тези хора не осъзнават, че са роби на собственото си невежество и малодушие.  Те робуват не на някой друг, а на себе си. Не проумяват направените грешки и след време децата им допускат същите, а дори и по-големи. Затова от години България върви все по-надолу. Повечето от нас се хвалят с постиженията на спортисти, футболисти и други от преди няколко десетилетия. Те все още живеят в миналото, а останалите, които мислят за бъдещето, не могат да се похвалят с наскорошни успехи на нашата страна.
   Чувал съм хора да казват, че ги е срам, че са българи. Те не искат да живеят тук и затова се местят в чужбина и се опитват да забравят корените си, да започнат нов живот. Но, според мен, това е лесния начин  да избягаш от проблемите и задълженията си. Вече няма много хора готови да се борят за целите и мечтите си. Не мисля, че предците ни са  дали животите си, за да гледат как българите бягат от своята страна, понеже животът в България бил много труден. Всъщност животът ти ще бъде такъв, какъвто си го направиш. Ако се трудиш упорито и се постараеш да не си просто един посредствен работник без образование, който едвам си плаща сметките, а образован и прозорлив човек, ти можеш да постигнеш много. Хората трябва да се замислят за тези неща, защото така могат да преоткрият себе си и да започнат начисто. В момента ние изживяваме труден период в нашата история, но българите са един много силен народ, съществуващ повече от хилядолетие. Сигурен съм, че много скоро ще дойде човек на власт, който ще успее да ни обедини и ние отново ще станем една могъща нация.
  Това е моето мнение за свободата и се надявам, че българите ще  осъзнаят грешките си и дано много скоро ние наистина  станем свободен народ.

Денис Петров Илиев
 




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!