Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ПАТРИСИЯ РУСЕВА, 10 КЛАС

   

 ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ПАТРИСИЯ РУСЕВА, 10 КЛАС

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от десетокласничката Патрисия Руменова Русева,ПГ„Васил Левски“гр. Ямбол на тема  "Истината за свободата".Информация за конкурса вижте ТУК.


"Коя е истината за свободата?Всеки човек сам гради живота си.Всеки човек се ражда свободен,но дали ще запази тази свобода до края на живота си зависи само и единствено от него.
               Според мен едно от най-важните неща в живота на всеки човек е той да е свободен.Благодарение на свободата човек сам избира пътя по който да върви.Свободата може да бъде вътрешна и външна.Вътрешната свобода е освобождение от всички слабости,от всички неща,които карат човек да се колебае или да се страхува.Външната свобода не се влияе от никакви природни сили или от други хора.
              Свободата е нещо наистина велико.Например нашите велики българи,като Левски и Ботев са се борили не само за своята свобода,но и за свободата на цял народ.Ако не бяхме свободни щяхме да живеем трудно,под натиск и най-вече щяхме да сме нечии роби.Българският народ е прекарал много години под робство,но дори и най-малката надежда за свобода,за свободен живот ги е поддържала жива.
             Свободата е вътре в нас-не я виждаме,но я усещаме.Може да бъдеш окован в най-тежки вериги,но да се чувстваш по-свободен от много други хора.Всички притежаваме свобода в мислите и чувствата си,но споделяме на другите само това,което искаме.Ето защо за мен доближаване до
„абсолютната свобода“ е в мислите и чувствата  ни.
              Някои хора ще кажат,че не сме истински свободни,защото се подчиняваме на закони,но ако ги нямаше тези закони всички хора щяха да правят каквото си поискат и щеше да настъпи хаос.Всеки човек може да се доближи възможно най-много до „абсолютната свобода“ и без да нарушава законите.Да се откажеш обаче от свободата,според Русо означава да се откажеш от качеството си на човек,а човек може да се нарече само този,който е свободен.Нужно е всеки човек да се научи да мисли,за да добие представа за реалността.няма свобода без истина.не си свободен,ако не знаеш истината за себе си.Хората приемат различни неща за истина.Всеки си има своя истина и чрез нея той се чувства свободен. Свободата е право на избор.Всеки избира сам пътя,по който да тръгне.Ако се лиши от свободата си,човек сам ще е виновен и сам ще осъзнае какво е значила свободата.
              Прекалено кратък е живота за да опитаме от всичко,но е достатъчен да постигне целите си,защото сме свободни да правим всичко,стига то да не вреди на другите и да не нарушава законите.
              Нито аз,нито някой друг би дал точно определение за свободата,но всеки се стреми към нея.Свободната воля е единственото нещо,което различава човек от останалите живи същества,затова всеки трябва да я цени.Живот без свобода е безмислен."

Патрисия Руменова Русева
    



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!