Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - Виктория Анастасова, 10 клас

   

ЕСЕ НА ТЕМА:

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март - Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от десетокласничката Виктория Александрова Анастасова ПМГ”Атанас Радев, гр. Ямбол на тема  "Истината за свободата". Информация за конкурса вижте ТУК.
 
 

“Истината за свободата”


Ако попитаме хората около нас какво е да бъдеш свободен, ще получим поне сто различни отговора, защото всеки човек разбира този дар по различен начин.
Свободата е състояние на духа, тя е способността на човек да избира. По този начин той сам решава от какво да бъде зависим. Всеки има правото да избира между доброто и злото, да прави това, което смята за правилно, да живее на мястото, където пожелае, да се храни по свой собствен вкус. Според някои хора свободата е липсата на закони, но представете си в какво ще се превърне светът, ако няма никакви правила, ако няма уважение и отговорности към обществото-ще настане хаос.
Възможно ли е свободата да бъде желана, но в същото време и непосилна. Преди години хората не са имали възможност да пътуват свободно, да изповядват вярата си, да слушат любимата си музика. Понякога обстоятелствата са тези, които ни пречат да бъдем свободни. В днешно време ние сме заобиколени от интернет, все по-нови технологии и ежедневието ни е толкова забързано, че понякога дори не осъзнаваме как правим избор и ставаме роби на материалните неща около нас.
Някои хора твърдят, че свободата е желана и непосилна. Ако човек иска да бъде свободен, той първо трябва да знае същността на този идеал. Първо трябва да счупи собствените си вериги и да работи за това другите да се чувстват свободни. В един стих от Библията се казва: “ И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.” Пътят на свободата минава през истината. Героите на българското Освобождение са били движени от идеята за свободата. Те са умрели в битки, за да можем   ние  днес  да имаме възможност да се дакоснем до истината за нея. Това означава, че за да е желана  и постижима свободата за нас, трябва да имаме знания, да имаме ясна представа за това от какво и как искаме да сме свободни. Трябва да помним нашата национална, но и лична стойност. Както е казал в далечната 1869 година Любен Каравелов: “За човека е потребно най-напред от всичко свободата.”
Аз съм свободен човек и съм щастлима от това. Не давам напразни обещания, които не мога да изпълня, затова сънят ми е спокоен, а утрините ми са светли. Свободна съм, защото сама избирам приятелите си и сама нося отговорност за изборите си. Поякога се разочаровам, друг път плача, но знам, че само пасивните, смирените не грешат. Пък и всеки неуспех е мой учител по живот, помага ми  да опозная себе си, хората, света.
Чувствам се свободна, защото сама избрах училището, в което да продължа образованието си. Сега отново съм пред свободен избор-после накъде? Животът ми предоставя много пътеща и знам, че един от тях е моят. Надявам се да го открия, но гаранция няма да получа от никого. Но няма и да чувам упреци:”Щом не можеш сама да се справиш, защо не ме попита?” Неуспехите ме каляват, дават ми сили, раждат желание да опитам отново.
Свободна съм да слушам моята музика, да пея любимите песни, да гледам предпочитания филм. Свободна съм днес да мина по моята улица, да облека любимата ми рокля, да дишам въздуха на моя град. Силна съм със свободата, която чувствам в себе си.
В същото време знам, че съм част от по-малки и по-големи общества и всяко от тях си има свои норми, свои закони. Мисля си, че дори птиците-най-волните, най-свободните, летят в ято-всяка си знае мястото, знае си и водача. Значи свободата не е липса на правила и отговорности-точно обратното. Жадувам един ден да се чувствам като птица в своето ято, а може и аз да съм водачът.
Днес ние живеем в свободна страна, но както в България, така и по целия свят има нередности. Възможно е да бъдем свободни в буквалния смисъл на думата, но духом да се чувстваме роби на самите себе си. Свободата е постижима цел, от която не трябва да се отказва никой, защото ние сме създадени да бъдем свободни, но понякога трябва да се борим за този идеал. Така както са се борили поколения български просветители, революционери и национални герои. Така както се борим и ние днес? Свободен или роб-избираме сами!
           
 
 
Виктория Александрова Анастасова
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!