Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ПЕТЪР ПЕТЕВ, 8 клас

   

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ПЕТЪР  ПЕТЕВ, 8 клас

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март - Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от осмокласника Петър Ангелов Петев, Гимназия "Климент Охридски", гр. Елхово на тема  "Истината за свободата". 
Информация за конкурса вижте ТУК.
 
 
                   -,,Свободата е мила. Истината е свята’’- Васил Левски
                   - ,, Днешния век е век на свободата!” – Васил Левски
                   - ,,Свободата Санчо е най-великото благо на таз земя”- Мигел де Сервантес
 
Свободата е дума от женски род и значението й е – възможност на отделния човек да проявява собствената воля. Свободата това е способността на съзнанието да мисли и действа в съответствие с волята на самия човек. Това е способността на човека да действа безпрепятствено. Има различни варианти на свободата всичко зависи от това какво се влага в смисъла на думата .
Различаваме много видове свобода: свобода на словото , борба за свобода на печата, права и свободи на гражданите, свобода в общуването. Свободата се изразява в това да мечтаеш без ограничения, да си сигурен във възможността за осъществяването им. Във всичко към  което се стремим, трябва да се влага страст и плам. Да имаш избор пред себе си, да си независим от чуждото мнение и идеи. Свободния човек е щастливият човек. Според мен, ние хората, сами си поставяме бариери и ограничаваме свободата си. Ставаме затворници на самите себе си. За пример можем да вземем, едни от най- актуалните и наболели проблеми на нашето ежедневие- зависимостта от дрогата, употребата на алкохол и цигари. Всичко това е доброволен отказ от личната свобода. Ставаш окован роб на тези вещества. Хората,които са зависими,са избрали да се въртят в омагьосан кръг и са избрали да бъдат заложници на пороци, които бавно ги рушат и убиват. По силна от свободата е само волята - силната, желязна воля, която да разграничава доброто от лошото и да ни насочва в правилната посока.  Да направиш крачка към това да бъдеш свободен е да се откажеш от нещо, което не харесваш напълно в себе си или живото си. Да подредиш правилно себе си, все едно си кубче на Рубик.  Да не се затваряш в себе си и да казваш „ не мога“, да не се задоволяваш с посредствени неща, трябва да вярваме в  себе си и  във възможностите си. Всеки човек сам по себе си е уникален, носи в себе си определен заряд и трябва само цел, амбиция и стимул, за да може този заряд да се възпламени и даде сила на човек да постигне мечтите си. Човек е свободен в мислите и чувствата си, но тялото и ума са напълно зависими, от много фактори- околните хора, състоянието на тялото и се получава  усещане за зависимост. Понякога тези усещания са толкова силни, че чувството за свобода се губи. Най- лесно това може да се обясни с принципа на компютъра. Той работи само с програми, пуска се определена програма и тя работи само в определена посока, не е зависима от останалите програми. Компютъра реагира на външни въздействия- натискане на клавиш, програмата се изпълнява, той не може  да действа по различен начин, няма никаква свобода на избора. Всички действия на човека, всички негови решения са от типа стимул – реакция.
Няма свобода без истина. Не си свободен,ако си зависим от лъжи.
 
 
 
Петър Ангелов Петев
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!