Обратно към категорията

Местността „Градището” получи статут на недвижима културна ценност

   

Местността „Градището” получи статут на недвижима културна ценност

Средновековна крепост местност „Градище” в Твърдица получи статут на недвижима ценност. Статутът й е определен със заповед на министъра на културата въз основа решенията на Специализиран експертен съвет за опазване недвижимите културни ценности.
 
В решенията е записано: „да се променят наименованието, категорията и режимите за опазване на „от обект с местно значение в обект с национално значение и наименование „Късноантична и средновековна крепост „Вердитца” в м. „Градище” при гр. Твърдица”. С това название крепостта се вписва в Националния регистър на недвижимите културни ценности.
 
С друга заповед са определени режими и граници на „Подградия на късноантичната и средновековна крепост” Вердитца, Община Твърдица, с предварителна категория – национално значение.
 
В заповедта е определен териториалният обхват на подградията, включващи поземлени имоти, намиращи се в северната част на съвременния град Твърдица.
 
Всички изкопни работи в тази част на града трябва да се наблюдават от археолог, поради откриваните до сега погребения, останки от сгради и монети в тази част на Твърдица.
 
Освен признание за значението на крепостта при изучаване миналото на средновековна България, включването в категорията ценности „с национално значение” ще разшири възможностите за финансиране на проучванията и социализацията и́./ dariknews.bg
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!