Обратно към категорията

Националният празник 3 март в “Тунджа”, Ямбол, Стралджа и Елхово

   

Националният празник 3 март в “Тунджа”, Ямбол, Стралджа и Елхово

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България- 3 март, по повод 140 години от Освобождението ни от османско владичество ще започне на 3 март от 10:30 часа пред община Ямбол с тържествената церемония по издигане на националния флаг, благодарствен молебен и представяне на реплика на Браилското знаме, дарено на Музея на бойната слава от учениците и преподавателите на ПМГ „Атанас Радев“.
 
С тържествено шествие участниците в честването ще се придвижат до мястото на поднасяне на венци и цветя – паметника на загиналите за националното ни освобождение (до хотел «Тунджа»). След отслужването на заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на България ще започне и поклонението пред паметта на героите.
 
В 11:30 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще започне празничният концерт на Дамски хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“- Ямбол с ръководител Весела Пастърмаджиева, Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1862“- Ямбол с ръководител Васил Шейтанов и деца от театрална къща „Зора“ при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Даниела Райчевска.
 
3 март ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава и в Културно-информационен център Безистен.
 
********************
 
По случай Трети март – Националния празник на Република България и 140 години от Освобождението на България, кметът на община „Тунджа” – Георги Георгиев, отправя покана към жителите на общината, нейните гости и приятели, да се присъединят към тържественото честване в памет на загиналите герои за свобода.
 
Празничната церемония ще се проведе на 3 март /събота/, от 12.00 часа, пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци в лесопарк „Бакаджик“.
 
След тържественото честване, Храм-паметникът „Александър Невски”, издигнат в чест на руско-българската бойна слава, ще бъде отворен за всеки, който желае да отдаде почит към онези, които дадоха живота си за свободата на нашето Отечество.
 
********************
В Стралджа и общината всички вече са в очакване на предстоящия национален празник, който ще бъде отбелязан по-различно. След официалната церемония на площада по издигане знамената на България, на общината и на ЕС шествие ще потегли по главната улица „Хемус“.То ще се води от легендарния актьор, изпълнител на ролята на Капитан Петко войвода Васил Михайлов и кмета на общината Атанас Киров. На преден план ще бъде и най-дългото национално знаме в общината, изработено от родолюбци от с.Джинот, което е с размери 15/3м. Специално за празника в Стралджа ще гостува група „Гайдари“ от Пловдив с ръководител Атанас Младенов. Звукът на 10-те каба гайди ще допълни патриотичното настроение. Ученици от СУ“П.Яворов“ ще развеят светинята Самарско знаме – абсолютно копие на оригинала. Редом с него ще бъде и знамето на Априлското въстание. С национални знамена ще дефилират общинските съветници, групи на детските градини и училищата. Пъстротата ще допълнят самодейци от читалищата на Стралджа и селата Воденичане, Зимница, Иречеково, Първенец, Лозенец и др. като всички ще бъдат облечени в народни местни носии. Шествието на знамената ще спре пред паметника на Трета българска армия и паметниците в парк „Младост“ за поднасяне на венци и цветя. Веднага след това, при добро време на площад „Демокрация“ / при дъжд – в салона на читалището/ жители и гости ще бъдат поздравени от кмета на общината Атанас Киров както и от Васил Михайлов, учениците от формация „Слово“ при НЧ“Стралджа 2016″ с ръководител Димитър Стоянов ще представят своя рецитал „Цвете под иконостаса на свободата“, а по-нататък щафетата ще поемат гостите от група „Грамофон“, които ще изпълнят любими песни.
Студеното и снежно време няма да попречи за провеждането на този очакван празник. Стралджа и стралджанци ще отбележат подобаващо патриотично, вдъхновяващо и гордо 140-тата годишнина от Освобождението на родината. С обещанието, че можем да дадем своя принос за една нова България. Нека бъдем заедно на Трети март в Стралджа! Да развеем гордо родния трибагреник! Да докажем, че сме българи, които обичат родината!


******************
 
На 3 март /събота/ от 10:00 часа в храм „Св. Димитър Солунски“ ще бъде отслужена Панахида за загиналите. От 11:00 часа на Централен площад в град Елхово ще се проведе Официално отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението на България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в град Елхово.














Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!