Обратно към категорията

ОДМВР-Сливен предупреждава за зачестили опити за телефонни измами

   

ОДМВР-Сливен предупреждава за зачестили опити за телефонни измамиПоради постъпили обаждания в ОДМВР-Сливен за зачестили опити за телефонни измами предупреждаваме гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. Това е най-често използваната от престъпниците и най-успешна схема, според която възрастният човек получава телефонно обаждане  от непознат глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му.
След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция. Същият заявява, че е възможно възрастния човек да е жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците.
В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява на пенсионера, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати лично от полицейски началник, като ще бъдат отличени и с награда от Министъра на вътрешните работи. Мнимият полицейски шеф иска от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците.
И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами :

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др., го приканва да даде пари или ценни вещи.

По време на телефонната измама възрастният човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон. 

Днес в дежурната част на ОДМВР-Сливен са получени 5 обаждания от граждани за опит да бъдат измамени, по посочената по-горе схема.



18.10.2016 г.                 РЕГИОНАЛЕН ГОВОРИТЕЛ НА ОДМВР:
ГР.СЛИВЕН                    ПЪРВОЛЕТА МАНДИНСКА









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!