Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - Александра Иванова, 9 клас

   

  ЕСЕ НА ТЕМА:

Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от от деветокласничката Александра Григорова Иванова от ПМГ „Атанас Радев“на тема  "Истината за свободата".  Есето е написано за конкурса по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. 
 
 Информация за инициативата вижте ТУК.

"Истината и свободата - две сложни понятия, с които се срещаме ежедневно в нашия живот. Толкова силни и чисти, но за съжаление непознати за мнозина.
Родителите ми винаги са ме съветвали да казвам истината и да не се страхувам от свободата да рискувам, да бъда себе си и да отстоявам позициите си.
Много и разнопосочни според мен са измеренията на свободата. Във всяко едно от тях всеки може да открие собственото си зрънце истина.
Какво е свободата за птицата в клетка, например? Тук се сещам за притча, която прочетох преди време. 
Една птичка дълго време живяла в клетка. Често гледала през решетките към прозореца, а оттам се виждали дърветата. Гледала другите птици, които весело летели на свобода, и често мислела, какво ли е това да чувстваш топлината на слънцето и вятъра в крилата си. Когато птичката мислела за всичко това, сърцето й започвало да бие учестено. Веднъж собственикът на птичката оставил вратата на клетката отворена. Птичката стояла и гледала през открехнатата врата. Опитала се да реши какво да прави. Видяла птиците, пърхащи там, на свобода, видяла как слънцето играе по гърбовете им, а вятърът роши перата им, и почувствала вълнение. И докато продължавала да мисли господарят й се прибрал и затворил вратата на клетката. И така, независимо от мотивите си, тя предпочела сигурността пред свободата.
Свободата е преди всичко избор. „Човек се ражда свободен,а навсякъде е в окови“ е написал Жан Жак Русо. Наш остава изборът дали да разбием с трясък тези окови. Свободата е силата да имаш смелостта е да превърнеш това, което искаш в това, което трябва. Свободата е рискът да скочиш от височините, които винаги са те плашили.
А, какво е била свободата за българските опълченци и борци за национално освобождение? Свобода или смърт! Пътят към свободата за тях минава през смъртта- саможертва, доброволна жертва и акт на безкористност, себеотдаване в името на род и родина. Свободата за тях е кауза и избор, но този път национален избор.
Духовното измерение на свободата откривам в думите на Господ Иисус Христос „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни” (Йоан 8:32). Истината е сила, която може да раздели доброто от злото, да даде на човек знание и  мъдрост, да го свърже с Божествената любов и да го предпази от лоши мисли и чувства.Защото вярата притежава силата да ни направи духовно свободни.
В днешно време битката за свобода излиза извън учебниците по литература и история, излиза дори и от църквата и духовното пространство. Новото поле на битка за свободата е интернет. Все по - често обаче на това поле властва езикът на омразата. И за съжаление тази битка е все по-безпощадна в социалните мрежи и сред нас учениците. Правото да разговаряме помежду си свободно и да споделяме своите мисли чрез интернет е наше право, но свободата на изразяване е ценност, която трябва да се зачита. И все пак онлайн може да открием и желаната свобода, свободата да общуваме и да срещаме нови приятели.
Истинската свобода според мен е много широко понятие - тя е избор-житейски, нравствен, духовен, свободата е кауза и ценност. Но най-вече свободата е смелостта да бъдеш себе си и веднъж придобита трябва да се пази завинаги, да се отстоява. Свободата е в ръцете на нас, младите хора, тя е отговорност, отговорност да градим своето бъдеще и бъдещето на България."
 



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#12 gery lekova 12.03.2018 06:44

много ми хареса това есе

 

 

#11 Ивайло 07.03.2018 21:49

Браво, Алекс! Страхотно есе! Истината за свободата, настоящето, и оковите на спокойствието на нашия народ! Дано есето ти събуди повече българи и да излязат от клетката на ежедневието! Поздрави и успех! Иво


#10 Димитър 07.03.2018 20:15

Есето е чудесно, както и съвета, който са ти дали родителите ти. Поклон пред таланта ти!

 

 

#9 Свобода Орфани 07.03.2018 19:55

Поклон пред таланта на Алекс-гордост за нас!


#8 Ванката 07.03.2018 19:42

Cool

 

 

#7 Таня 07.03.2018 19:40

Възхитена съм!Адмирации за това невероятно българско дете, толкова убедително и аргументирано пише есета. Горда съм!


#6 Георги Петков 07.03.2018 19:38

Пример за национална гордост! Респект!

 

 

#5 Б.Тончев 07.03.2018 19:34

Поздравления!Родителите ти трябва да се гордеят с теб!


#4 Стоянов 07.03.2018 19:30

Чудесно есе!

 

 

#3 Диана Петрова 07.03.2018 19:27

Браво!ИПатриотизъм и родолюбие!Прекрасен литературен изказ!Гордеем се с такива деца!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!