Обратно към категорията

Язовирите в Сливенско са под наблюдение след започналото снеготопене

   

Язовирите в Сливенско са под наблюдение след започналото снеготопене

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писма до сдруженията за напояване,
в които се препоръчва засилено наблюдение на притежаваните от тях язовири предвид обилното снеготопене. В Сливенска област са създадени 8 сдружения за напояване, които са собственици на 13 язовира – 11 от тях са в община Нова Загора, 2 са в община Твърдица. Общото им състояние е добро с изключение на язовирите „Старите лозя“ и „До летището“ , намиращи се в землището на новозагорското с.Млекарево. На 7 март от Държавната агенция по метрология и технически надзор издадоха актове на сдружението за напояване, което е собственик на двата язовира, тъй като не е изпълнило дадените му предписания за отстраняване на нередности.
 
Писма за превантивен контрол бяха изпратени в края на миналата седмица и до общините. Специалисти информираха областния управител, че местните администрации са извършили проверки на язовирите си. Някои преливат през преливниците и изпускателите им са отворени, предимно в община Нова Загора. Опасност няма, тъй като високата вълна от снеготопенето вече преминава.
 
94 са общинските язовири на територията на Сливенска област. Най-много язовири притежава община Нова Загора – 69. Община Сливен има 11 язовира, като 7 са за стопански цели, а 2 са в процедура на ликвидация. Язовирите в община Котел са 6, а в община Твърдица – 8.
 
През последното денонощие нивото на язовир „Жребчево“ се покачи с 20 см в резултат на снеготопенето и падналите валежи, съобщи инж.Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи – клон Средна Тунджа“-Сливен. Към момента в язовира има 171 млн. кубика вода. Те представляват близо 43 на сто от общия обем на язовира, възлизащ на 400 млн.куб.м. Годината е по-благоприятна в сравнение със сушавата 2017 г. и прогнозите са, че до средата на май в язовира ще постъпят още 70-80 млн.кубика вода. По данни на „В и К“-Сливен, в язовира за питейна вода „Асеновец“ има 20 млн. при капацитет от 28 млн.кубика вода.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!