Обратно към категорията

Праскови и кайсии измръзнаха в сливенско

   

Праскови и кайсии измръзнаха в сливенско

Внезапното застудяване е нанесло поражения на кайсиите и ранните сортове праскови в Сливенско. Това каза за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. 
Падналите температури по поречието на река Тунджа до -17 градуса са предизвикали измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки. По-голям е процентът на измръзване при кайсиите. Не толкова големи са пораженията при сливовите и черешовите насаждения”, коментира Петров.
По думите му тези  студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата. Подобна ситуация овощарите от Сливенско помнят през 1985 година, когато при внезапно падане на температурите, овошките са пострадали. Това е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.
В Сливенска област се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара,а близо 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, 8000 декара са черешите.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!