Обратно към категорията

Осъден, но удобен!

   

Осъден, но удобен!

Толкова сме свикнали с политическата корупция у нас, че тя вече за жалост дори не ни прави впечатление. Всеки ден виждаме и чуваме за дела, които се водят срещу политици, срещу държавни и общински служители, но няма нито един в затвора. 
Така че не е чудно, че моралните и правни абсурди са нещо нормално и за община Ямбол. Сякаш имунизирани за тях общинското ръководство, кмет, администрация и общински съвет, продължават своята работа целенасочено заобикаляйки ги. 
В коя нормална община съветник, с потвърдена на две инстанции присъда, бива назначен като социален работник? В Ямбол! Става дума  за "казуса Ахмед". Радио 999, както и редица други местни медии са заостряли вниманието към скандалния случай не веднъж. Той обаче продължава да се заобикаля от отговорните институции.
Цялата ситуация звучи като лош виц, само дето е реалност, а ние живеем в нея. 
Същият този гражданин, влязал като общински съветник от ДПС, беше зам. председател на комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията. По ирония на съдбата, осъден именно за корупция! 
Присъдата му (от година и половина условно с 3 години изпитателен срок, глоба 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции) е заради получаването на подкуп (пневматичен пистолет), за да не състави акт за установяване на административно нарушение. 
Осъденият за подкуп Юсеин Ахмед е избран за съветник от листата на ДПС, но след произнасянето на присъдата се е обявил за независим. В полза на кого обаче работи  служител от подобен „ранг“!? Макар и независим, няма как да не отбележим, че от м.г. той неизменно гласува заедно с мнозинството в съвета. 
Така че, лесно ще се досетим защо вече месеци наред Общинският съвет не взима мерки за отстраняването на Ахмед, който според присъдата (на хартия) е лишен  от правото да бъде служител и да упражнява дейност, свързана с държавни контролни функции. 
На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва  петима от 11-те члена на комисията. Следващото заседание ще се проведе на 14 март. 
И докато институциите си прехвърлят топката "независимият",  продължава да е общински съветник, да ходи на сесии, да гласува и да взима заплата за това. Да, явно в родната действителност да си корумпиран, осъден и тотално дискредитиран морално пред обществото  е похвално, а не подсъдно. Стига да си в правилната агитка! 
Ясно е че, в община Ямбол нито съд, нито прокуратура или каквато и да било комисия не е в състояние да прекрати правомощията на един удобен чиновник! Тук, където послушното раболепничене и  взаимните услуги са истинският закон, а писаните закони - те са само начин да се официализират злоупотребите с обществения интерес. 
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#28 Аспарух 21.03.2018 16:42

Всеки гражданин, който е станал свидетел или е разбрал за извършено престъпление, дори да не е пострадал от него, е длъжен да информира прокуратурата или полицията. Всеки пишещ тук може да изпълни това свое задължение, ако счита, че определен общински служител или член на ОИК е извършил престъпление. Ако все пак е убеден, а не го направи се превръща в поредният ядосан възмутен трол пишещ от няколко профила. Казах!

 

 

#27 консултация 21.03.2018 16:00

А, ако Съдът не го публикува. Кой е виновен тогава, че не е отразил финала на делото? Председателят му ли? Интересно. Апоропо, след като има сигнали по медиите. Не трябва ли общинската администрация, назначена от работодателя си да провери ситуацията? Трябва ли инициативната ОИК да пита общинската администрация, назначена от работодателя си има ли такова нещо. Законите май имаха и дух. И присъдите се вземаха в името на народа. Или бъркам.


#26 образ безподобен 21.03.2018 13:09

До Валери: В грешка си. Не съм един от тях. Много ми е интересно за кой/коя от тях ме вземаш :). Не съм в ОИК, но познавам материята по една или друга причина. Намесих се, за да внеса малко разум сред многото омраза, обвинения, безпочвени обиди и огромна некомпетентност. Това последното много дразни. Ако хората знаеха повече, по-малко глупости щяха да се изричат и по-малко злоба щеше да се лее. Или пък най-малкото - злобата щеше да е правилно насочена към истинския виновник :). А така се хабите като да стреляте с халосни патрони. Казах ви: има теле, ама не е под този вол :).

 

 

#25 Валери 21.03.2018 12:58

До "образ беподобен". Да само трима са посочени директно от кмета, но поне осем му лижат задника. а това със служебните ангажименти, направо ще умра от смях. Разбрах ще си един от тях, хайде поне не се излагай!


#24 До образ безподобен 21.03.2018 12:54

Сега като е много отворен представителя на ОИК "образ безподобен" (той наистина неповторим и слава Богу) да ми посочи къде пише, че ОИК не може да се самосезира! Къде???

 

 

#23 образ безподобен 21.03.2018 07:29

Корекция на последното изречение: да се чете "общински съветник", а не "общински служител".


#22 образ безподобен 21.03.2018 07:26

"(4)Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно: ... 2. когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност; 3. ..... (5) (...в сила от 01.01.2018 г.) Обстоятелствата по ал. 4 се установяват служебно от общинската администрация относно съдимостта на лицата и със съответните други с документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им..." Това са текстовете на закона, които касаят темата. Къде видяхте възможност за самосезиране от страна на ОИК? Нещо повече! В момента ОИК действа в повече от това, на което и дава право закона. Защото тя не би трябвало да се задейства при сигнали. А САМО И ЕДИНСТВЕНО в случаите, когато в изпълнение на законовото си задължение, общинската администрация инициира този процес. САМО И ЕДИНСТВЕНО!!! Не би трябвало дори да се събират на заседание, ако питате мен. Въпреки това те го правят. И вместо да бъдат оценени, то биват наричани лешпери и им се приписват задължения, КОИТО ТЕ НЯМАТ. Не знам как да го набия това в некомпетентните кратуни, които се изказват абсолютно неподготвени под път и над път. За още по-голяма прецизност, ще ви запозная и с текста на закона преди последната редакция, тъй като присъдата е влязла в сила при нейното действие, т.е. преди 01.01.2018 г. И така:"(5) (...в сила от 19.04.2011 г.) Обстоятелствата по ал. 4 се установяват с документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им..." И преди Нова година общинската администрация не е имала такова задължение. Въпросът тук е кой са тези "компетентни органи", които е трябвало да сезират ОИК при влизане в сила на присъдата - 07.12.2017г. Няма да влизам в спорове кои са те, но едно е ясно: И преди Нова Година законът не е вменявал на ОИК компетентността да се самосезира от думи предадени от уста на уста. Та дори и от сигнали на граждани или на измислени организации, инициативни комитети и други подобни. И преди Нова година ОИК е трябвало само да чака някой да си свърши работата, а не да се събира, да пише писма, да изисква документите, които служебно е трябвало да получи. Офффф! Пяна ми излезе на пръстите да пиша очевадни неща. Моля редакцията да ми отвори сметка и всичките Възмутени и други подобни да ми внасят тям някой лев за правните консултации :):) Но не е и нужно да си юрист, за да прочетеш с отворени очи закона. Просто трябва да го прочетеш. Но Възмутените не са читатели, както се казваше в един виц за чукчите. Те са писатели :). Или иначе казано - направо са си чукчи :). А, и нещо друго. ОИК не получава пари, ако не се събере в случаите, които законът я задължава. Т.е. на членовете не им се плаща да слухтят по ъглите дали някой общински служител е осъден, полудял или нещо друго му се е случило.

 

 

#21 вдфсдф 21.03.2018 06:11

Вързан за топките и хоро ще играе...


#20 До образ безподобен 20.03.2018 17:39

Точно защото се говори от "от уста на уста" трябваше ОИК не да чакат постъпване на сигнали, а да се самосезират и да си проверят законността на конкретния общински съветник. Освен другите си ангажименти, те получават възнаграждение за да изпълняват безкористно и независимо своите вменени задължения!Така че, много добре разбираме всички, че не е целта да бъде освободен, а да бъде продължено присъствието на тази удобна личност за максимално дълъг период, защото някой има интерес от това!!!!!

 

 

#19 образ безподобен 20.03.2018 09:55

Виждам, че Възмутеният е доста добре запознат със закона, за чийто спазване е такъв радетел, затова ми е интересно къде вижда закононарушение от страна на ОИК. Отбелязвам само, че присъдата не е ноторно известен факт. За това, че тя е влязла в сила се говори само по медиите и от уста на уста. Не виждам как един орган ще приеме влязлата в сила присъда за безспорен факт, ако това не е потвърдено от самия съд по официален път. За това искане е нужно решение на ОИК, а за да има решение е нужно заседание. Членовете на ОИК не са щатни и всеки си е планирал служебни ангажименти преди сигнала. Трудно се пренареждат предварително начертаните служебни планове, само защото някой е внесъл ненадейно сигнал. Заседанието е проведено в законовия тридневен срок. Това си е чисто технологично време и не е хубаво да се търси под вола теле. Теле има, но не му е там мястото :). Търсете го другаде! Това е. Простичко и ясничко. Дори и такива като Възмутения трябва могат да го разберат :).


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!