Георги Георгиев: общините да разполагат с повече средства, за да решават по най-добрия начин местните проблеми


14/03/18 11:12:11коментари:0Георги Георгиев: общините да разполагат с повече средства, за да решават по най-добрия начин местните проблеми

Държавата да изземва управлението на язовирите от общините, ако те не се справят. Министърът на икономиката Емил Караниколов смята, че държавна структура или отделна комисия трябва да се занимава с язовирите и това ще бъде разписано в спешните законови поправки в Закона за водите. Общините у нас са собственици на малко над 4 500 язовира, а над 2 000 от тях са малки водни обекти, които нямат капацитет на язовири, но се водят такива. 
Темата коментира и кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. „Тунджа” е една от общините, която стопанисва най-много язовири на своя територия - 110 водни обекта.
 
„Решението е общините да разполагат с повече средства, за да решават по най-добрия начин местните проблеми”, коментира Георгиев. Според него изземването на една собственост не е решение на проблема. 
„Не мога да приема тази идея, защото по тази логика ние може направо да закрием местното самоуправление. Трябва да има кардинална промяна в субсидирането и финансовите измерения на общините, за да можем да решаваме по-добре всеки проблем.
Община Тунджа е една от общините, които има най-много язовири. Огромни усилия коства поддържането на баланса между приходи и разходи на всичките 110 язовира, 60 от които са активно наемани и използвани за оглеждане на сладководна риба.
За мен решението е повече средства в общините за поддържането на тези язовири. Защото те са  и необходими. Всеки воден обект е богатство. Той има и ролята да акумулира водни ресурси, да служи за водопой на животни, а в много от случаите и за напояване” каза още кметът на община „Тунджа”.
 
Днес парламентът е домакин на среща по инициатива на Националното сдружение на общините в България  по две основни теми – сигурността на хората в малките населени места и състоянието на язовирите след обилното снеготопене.
Предстои общините да предложат на централната власт създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева. По думите й, с промените в Закона за водите от 2016 г. на общините са били наложени тежки и непосилни отговорности за управлението на всички тези язовири.
„Има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно населено място. Независимо от размерите, ние сме длъжни да му назначим оператор, да контролираме ежедневно състоянието на водната маса в него. И ако нямаме никаква потребност от този язовир, не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни“, коментира тя.
От НСОРБ са подготвили проект за изменение в Закона за водите, който прецизира класификацията на язовирите на големи и малки и на такива с различна степен на опасност. Предложенията регламентират и възможностите за извеждане от експлоатация на неизползваните водни обекти.
 


КоментариНай-четени новини днес


През следващите 9 месеца: Нова организация на движението се въвежда в Ямбол

Посрещаме Слънцето в най-дългия ден от годината с уникален орфически ритуал на древния „Кабиле“

Община Ямбол обяви конкурс за длъжността Психолог. Oпит не се изисква

120 кг безакцизен тютюн иззеха служители от ОДМВР – Ямбол

Два пъти повече полицаи ще следят магистрала "Марица" заради гастарбайтерите


Най-коментирани новини

СТАРТИРА РЕМОНТЪТ НА УЛ. "ПРЕСЛАВ"

„ВЛЕЗ В ИСТОРИЯТА!“ СЪС VІІ ПАНАИР НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ, ЯМБОЛ 2018

КАРУЦИТЕ В СЛИВЕН ЩЕ СЕ ДВИЖАТ С РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА

ОБМИСЛЯТ ПО-ЕВТИНА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" ЗА ПРИМЕРНИТЕ ШОФЬОРИ

Център за машинно пране на килимиСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ