Обратно към категорията

И в Ямбол посрещаме пролетта със сняг

   

И в Ямбол посрещаме пролетта със сняг

И в Ямбол посрещаме пролетта със сняг

Астрономическата пролет настъпва във вторник (20 март) в 18.15 ч., но времето ще е зимно, тъй като  през нощта, с преминаването на нов средиземноморски циклон, валежите от запад ще се активизират.
 
Жълт предупредителен код за снеговалеж и поледици е обявен за първия ден от пролетта в 13 области в страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН. В тези области ще вали сняг, ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър, което ще е предпоставка за образуване на снежни виелици.
 
С понижението на температурите на много места в Северна и по високите котловинни полета на Западна България ще завали сняг, в останалата част от страната – дъжд. Вятърът ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили, в Източна България ще е умерен, временно и силен.
 
По-късно през деня от юг-югозапад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево време.
Минималните температури ще са предимно между -2 и 3 градуса, в югозападните райони и по Черноморието – до 5-6 градуса; максималните ще са в широки граници: от 3 градуса – в Североизточна България, до 15-16 градуса – в крайните южни райони.
 
Над Черноморието
ще има значителна облачност, с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха: ще са 7-13 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода ще бъде 6-7 градуса.
 
Над планините
ще преобладава облачно време, на много места – с валежи от сняг, под около 1200 метра – от дъжд. Около обяд от юг-югозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа силен, по билата – бурен, запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4, на 2000 метра – около -2 градуса.

 
И през следващите дни
времето ще остане много динамично, с условия за валежи и вятър, променящ се по посока и скорост. В сряда облачността отново бързо ще се увеличи. Преваляванията ще са слаби и главно на места в Западна България и северните райони; ще са предимно от дъжд, в крайните северозападни – от сняг. Вятърът временно ще се обърне от юг-югоизток, ще се усили, особено в Източна България.
 
За кратко ще се затопли, по-съществено – в източната половина от страната, но привечер и през нощта срещу четвъртък, отначало от северозапад, впоследствие и от североизток, ще нахлува студен въздух.
 
Ще започнат нови валежи, които бързо ще обхванат цялата страна; има повишена вероятност да бъдат значителни – в Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина – все още дъжд. В комбинация с вятъра от североизток на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!