Обратно към категорията

Съветници предлагат временна комисия да анализира състоянието на Регионалното депо. Кметът - против

   

Съветници предлагат временна комисия да анализира състоянието на Регионалното депо. Кметът - против

Сесия на Общиснки съвет Ямбол е насрочена за 30 април, понеделник. Сред предложенията, които ще обсъдят съветниците е и предложението на група съветници относно сформиране на седемчленна експертна комисия, за проучване и изготвяне на доклад за експлоатационното състояние на клетка 1 на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Ямбол. В предложението се посочва, че капацитетът на клетка 1 на депото край Ямбол ще се изчерпи през следващите 2 години.  Ситуацията е притеснителна, тъй като общините трябва да предприемат действия за търсене на дългосрочен вариант за решаване на проблема с депонирането на отпадъци, се казва още в предложението на вносителите.
Ако то бъде прието на предстоящото заседание на ОбС, временната комисия трябва в рамките на три месеца да проучи и да представи доклад за състоянието на Клетка 1 на РДНО-Ямбол, както и за за въздействието върху околната среда на рекултивираното старо сметище и вариантите за изграждане на бъдеща инфраструктура за управление на отпадъците след закриване на Клетка 1.
Кметът Г.Славов обаче побърза да посочи в писмен отговор мотивите си защо е против сформирането на подобна комисия по проблемите на регионалното депо, с което обрече Предложението на отхвърляне и в ОбС. Практика е мнозинството от съветниците да гласуват спрямо волята на градоначалника. Открай време сме свидетели как предложенията в Съвета се приемат или отхвърлят не по съвест, а спрямо решение спуснато „отгоре”.
Пак според кмета Славов, общинският съвет не разполага с компетентност по отношение на дейностите за управление на отпадъците, а създадените временни комисии и работни групи не разполагат с подобни пълномощия и отговорности.  Тоест въпросът остава извън компетентността и функциите на местното самоуправление.
Дори да приемем, че е така е редно при наличието на подобна предаварийна ситуация, която заплашва здравето на  населението на 5 общини местната власт да реагира. Подобно прехвърляне на топката е характерно за институциите. Протакането във времето на този нерешен проблем обаче може да доведе Ямбол до еко катастрофа. И което е дори по-лошо – до бавното отравяне на земята, водите и природата в региона.
Вярно е, че проблемът не е само на Ямбол. Депото обслужва 270 хил. жители на общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа.
Но то се намира на наша територия, част от инфилтратните води, извозвани от цистерни денонощно се изтичат тук, в близкото дере,  жители на Ямбол и околните села излязоха и на протест, а според еколози в момента депото работи на авариен режим. 
Според община Ямбол обаче проблем няма...
Въпреки, че сами заявяват, че не разполагат с компетентност по въпросите на управлението на отпадъците.
По друг повод, преди време кметът Славов предупреди, че никой не трябва да си позволява да се заиграва със страховете на хората (традиционен отговор на политик, който вече се се компрометирал със свое действие), че това е недостойно и опасно.
Но прикриването на истината и липсата на адекватна реакция от отговорните лица и институции са също толкова и недостойни и опасни. А "замитането под килима" в случая, ще ни се върне тъпкано и то скоро.
Въпросът със сформирането на експертна комисия за депото ще бъде разгледан на сесията на ОбС-Ямбол в понеделник. Тогава ще стане и ясно, в чий интерес ще се гласува – на определена политика, на гражданите, на закона, на околната среда или ....


Линк към прдложението:
http://yambol.bg/uploads/документи/os/Zasedaniq%202018g/30.04.2018/T.23.pdf









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!