Обратно към категорията

Разкопките в НАР "Кабиле" ще започнат през май

   

Разкопките в НАР "Кабиле" ще започнат през майТази година разкопките в националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле" ще започнат още в края на май, съобщи за БТА директорът на Историческия музей в Ямбол Стефан Бакърджиев.
Проучванията ще преминат на два етапа - първоначално ще бъдат финансирани със средства от община Ямбол, а по-късно - от Министерството на културата, за което музеят е кандидатствал.
През този сезон усилията на археолозите ще бъдат насочени към проучването на сградата, в която се е помещавал щабът на римската кохорта - принципия. Тя е охранявала част от южната граница на империята през II и III век до второто готско нашествие през 378 година, допълни Бакърджиев.
По време на предишния археологически сезон изцяло бе проучен и частично реставриран трибунориумът - сградата, в която са живеели офицерите на римската военна част. Той има площ 1100 кв. метра, изграден е от камъни, свързани с хоросан, а вторият етаж - от печена глина. Сградата е притежавала вътрешен двор, водопровод и канализация, помещения за гости, спални, кухня, пералня и тоалетна, посочи директорът на музея.
За улеснение на посетителите в резервата ще бъдат поставени нови табели с указания и описания на историческите обекти и тяхното предназначение през тракийския и античния период на град Кабиле.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!