Обратно към категорията

„Код черно“ събра родители и деца на протест пред община Ямбол

   

„Код черно“ събра родители и деца пред община Ямбол

Близо 200 души, родители и деца, се събраха на мълчалив протест пред сградата на община Ямбол. Под надслов „Код черно” родители настояват държавата да полага повече грижи за децата. Към протеста се присъединиха и таксиметрови шофьори от Ямбол, които подчертаха, че са дошли като родители.
Със запалени свещи в ръка, присъстващите заявиха, че погребват символично бъдещето на България, защото според тях у нас именно българските деца са поставени в неравностойно положение. Организаторите призоваха все повече семейства да излязат и наистина да протестират, а не само да пишат в социалните мрежи.
Татяна Христова е вдовица от 6 години и издържа сама двамата си сина - на 16 и 10 години. Протестът й е срещу факта, че децата й нямат право нито на наследствена наследствена, нито на персонална пенсия, тъй като приживе съпругът и не е имал достатъчно осигурителен стаж, а доходът на член от семейството сега надвишава 75 лева.
"Кой може да преживее със 75 лева на месец искам да попитам", не сдържа сълзите си младата жена.
Сред протестиращите беше и Красимира Петкова. Тя разказа, че синът й е спортист, който е получил контузия. От Спешното й поискали 750 лева за инплант.
„Искам да кажа на управляващите: когато правите преброяване на българския народ, нашите деца ги броите за български граждани. А когато става въпрос за тяхното лечение, вие ни карате да ставаме просяци с диемеси, с кутии за събиране на пари, да търсим помощ от хора, да се молим…” се възмути Петкова.
Сред основните искания на протестиращите са промяна в социалната политика на държавата, детски надбавки за всяко дете, без оглед на доходите на родителите, както и безплатно лечение за децата.
Протестът в Ямбол е част от националните протестни действия под мотото „Код: черно“. Подобни протести вчера се проведоха в София, Варна, Добрич, Русе, Стара Загора, Свищов и Свиленград.






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!