Обратно към категорията

Обмислят радикални промени в закона за движение по пътищата

   

Обмислят радикални промени в закона за движение по пътищата

 

 

Правителството обмисля радикални промени в закона за движение по пътищата, които крият рискове. Около това становище се обединиха неправителствени организации, които настояха законопроектите да бъдат спрени и в работните групи по изготвяне на нови текстове да бъдат приети експерти от гражданския сектор. Правителството няма визия за нов модел на пътна безопасност, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по време на дискусия за рисковете, скрити в новите проекти за закони за движение по пътищата
Системата на пътната безопасност в България се управлява импровизирано, каза Богдан Милчев и добави, че от 10 години в Министерски съвет не е внасян доклад за състоянието на пътната безопасност. Той изтъкна, че са получени 75 страници критични бележки по новите законопроекти, като броят им се увеличава. Текстовете крият проблеми за всички участници по пътищата – за велосипедистите, за мотористите, за хората с увреждания, посочи Милчев и даде няколко конкретни примера.
"Отменят правилото, че дясностоящият има предимство в кръгово движение. Те искат да извадят България от конвенцията. Това означава, че всички чужденци, които идват в България, трябва да знаят, че България се движи по други правила. Те стигат още по-далече - разменят местата от един закон в друг, тъй като разделяйки механично закона, дават правомощия на министъра на транспорта в Закона за движение по пътищата, а тези правомощия трябва да бъдат в Закона за пътните превозни средства. И обратното правят - включват МВР в Закона за пътните превозни средства, вместо да бъдат в Закона за движение по пътищата. Също констатираме голям бисер: изискването за задължително оборудване на всички автомобили с вериги от 15 ноември до 1 март", каза Милчев, цитиран от Дарик.
Той допълни и че се предлага въвеждане на правило, което забранява превключването на скорости на ЖП прелез: "Хора, това правило беше 1968-а година, когато автомобилите не бяха толкова технически надеждни. Тези експерти,  които трябва да гарантират нашата сигурност, ние не ги знаем кои са, но те живеят в друго време".
В новия законопроект се предлага още глобата за промяна на структурата на МПС (примерно тунингованите коли, които участват в гонки)  да падне от 7000 лв. на 150 лв., твърдят противниците на промените.
 











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!