Обратно към категорията

Подменят 60 000 водомера в сливенско до 2021г.

   

Подменят 60 000 водомера в сливенско до 2021г.

Подмяната на 60 000 водомера на територията на Сливенска област е заложена в бизнесплана на „В и К – Сливен“ до 2021 година. Изграждането на водомерното стопанство е един от контролираните от КЕВР показатели за качествена услуга. За пет години водното дружество трябва да достигне 80 процента водомери в срок на годност.
ВиК-дружеството е длъжно да поддържа и подменя за своя сметка водомерите на сградните водопроводни отклонения на входа на жилищните сгради в режим на етажна собственост и водомерите на водопроводните отклонения на къщите в населените места. Откритите партиди на апартаментите след общия водомер са по индивидуални водомери, като ангажиментът за техния ремонт и поддръжка е на потребителя.
Във всички селища на Сливенска област се извършва смяна на т.нар. търговски водомери на сградни водопроводни отклонения, във връзка с метрологичната им проверка. От началото на тази година са сменени над 250 водомера. Стремежът е да се стигне до подмяна на около 900 водомера месечно.
10 години е срокът на годност на един водомер. След този период, всеки измервателен уред трябва да премине през метрологична проверка за точност, посочи началникът на отдел „Инкасо“ във „ВиК“ – Сливен Росен Станев. Предписания се правят, когато водомерите са повредени или когато са остарели и амортизирани и се явяват големи разлики между отчета на общия и индивидуалните водомери. В тези случаи, „ВиК“ дружеството е длъжно да предложи на потребителя метрологична проверка на стойност 43 лева. Потребителят може да избере дали да ползва услугите на „ВиК“ или сам да си занесе измервателния уред за проверка. Потребителят може да избере и дали да си купи нов водомер от търговската мрежа или от ВиК-дружеството, предлагащо три варианта. Първият: оборотен водомер с изцяло сменен механизъм, метрологично проверен и пломбиран, за 32 лева. Вторият е нов водомер за 49 лева, като старият се предоставя на „ВиК“. Ако потребителят иска да вземе нов водомер и да запази стария, цената е малко над 50 лева. Новите водомери не мерят повече, а по-точно, заяви г-н Станев в отговор на поставени от потребителите въпроси.
Много междусъседски конфликти раждат разликите в показанията на общия и индивидуалните водомери. Когато те прехвърлят 20 процента, ВиК операторът уведомява домоуправителя на етажната собственост. Прави се съвместна проверка, за установяване произхода на разликата. Ако няма авария, но всички водомери в апартаментите са над 10-годишни, следва предписание за подмяна. В кв. Клуцохор „ВиК“ сменя индивидуалните водомери в блокове по желание на самите потребители.
Правилата за монтиране, смяна на водомери и извършване на метрологичната им проверка са записани в Общите условия за предоствяне на ВиК-услуги на потребителите, публикувани в сайта на дружеството.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!